Publicitat
Publicitat

Les cinc dates clau en les relacions entre Escòcia i Anglaterra


1603 - Successió reial

Les corones d'Anglaterra i Escòcia van ser unides el 1603 quan Jaume VI d'Escòcia succeeix Elisabet al tro anglès com a Jaume I. Aquest rei i els seus successors van governar sobre Anglaterra i Escòcia però cada territori va mantenir el seu propi parlament, la seva pròpia església i la seva legislació.

1707 - Tractat per la unió amb Anglaterra

El parlament d'Escòcia va votar a favor del Tractat per la unió amb Anglaterra que va entrar en vigor aquell mateix any.

1979 - Fracassa el primer referèndum per recuperar poder

La primera consulta popular per determinar si Escòcia havia de recuperar el seu parlament fracassa, tot i la victporia del sí, en no complir-se els requeriments de participació fixats.

1997 - La reinstauració del parlament escocès

En un nou referèndum, els escocesos voten a favor de recuperar el seu parlament amb competències com ara Salut o Educació. El 1999 es reuneix per primer cop la nova assemblea i el 2004 la reina Elisabet inaugura el nou edifici del parlament a Edimburg obra de l'arquitecte Enric Miralles.

2007 - L'independentista Alex Salmond guanya les eleccions

L'independentista Alex Salmond guanya les eleccions a primer ministre d'Escòcia i aconsegueix la majoria absoluta l'any 2011 al parlament d'Edimburg amb la promesa de celebrar un referèndum sobre la sortida del Regne Unit abans del 2014.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT