GUERRA AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 27/02/2016

Rússia bombardeja Síria hores abans d’iniciar l’alto el foc

La treva comença avui enmig d’un gran escepticisme sobre el cessament dels atacs

Marc Toro
3 min
Un rebel sirià mirant al cel a la ciutat d’Arbin, a la regió de Ghouta oriental, que ahir va ser bombardejada per Rússia.

BarcelonaLes bombes i els barrils de dinamita van caure ahir més intensament del que és habitual sobre diverses localitats a Síria. Durant les 24 hores prèvies a l’inici de l’alto el foc pactat dilluns pels EUA i Rússia -en vigor des d’aquesta mitjanit-, tant l’aviació russa com les forces del règim sirià van llançar una gran ofensiva sobre zones rebels, i estenien així els dubtes sobre la viabilitat del cessament de les hostilitats al país. “És com si [Moscou i Al-Assad] volguessin doblegar els rebels o guanyar punts abans de l’alto el foc”, va denunciar el director de l’Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH), Rami Abderrahman.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons va explicar aquesta organització, els avions russos van bombardejar durant tot el dia d’ahir zones de la perifèria de Damasc i de les províncies de Homs (centre), Idlib i Alep (nord), entre d’altres. Tot i que altres cops hi havia hagut més de 200 atacs aeris en un sol dia, Abderrahman va subratllar la intensitat dels atacs d’ahir: només a la ciutat de Douma, la més gran de la regió de Ghouta oriental i principal bastió opositor als afores de la capital, es van registrar fins a 40 atacs i van morir almenys vuit persones, quatre de les quals eren menors. En paral·lel, helicòpters governamentals van llançar una quarantena de barrils d’explosius contra diversos barris de Darayya, al sud-oest de Damasc.

Poc després que es denunciessin els atacs, el portaveu de la presidència a Turquia va expressar la seva “preocupació sobre el futur de l’alto el foc”, mentre que des del govern alemany, el ministre d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, va demanar a les parts enfrontades que s’abstinguessin d’emprendre accions que poguessin “posar en perill” l’inici de la treva. A l’espera de com evolucioni el tema al llarg del dia d’avui, tant Al-Assad com Rússia ja van deixar clar que el cessament d’hostilitats no afectava els seus bombardejos contra l’Estat Islàmic i la branca siriana d’Al-Qaida, el Front al-Nusra, una afirmació amb què van justificar que l’alto el foc no afectarà ciutats com Darayya.

Cal tenir en compte, però, que activistes sirians i testimonis sobre el terreny denuncien contínuament que tot i que el règim sirià i els seus aliats diuen que ataquen “terroristes”, en la majoria dels casos es tracta de combatents rebels o, directament, població civil.

Compromís de l’oposició armada

En paral·lel als bombardejos d’ahir, la Comissió Suprema per a les Negociacions (CSN), la principal coalició opositora, va emetre un comunicat en què confirmava que “els grups de l’oposició moderada armada” es comprometen a respectar la treva durant dues setmanes -en el pacte de dilluns no es va especificar la durada de l’alto el foc-. En l’escrit, al qual van donar suport fins a 97 faccions opositores, la CSN exigia que s’estableixi un mecanisme internacional per fixar el calendari de la treva i procediments per garantir que no es violarà. Concretament, demana que “una part neutral es responsabilitzi de supervisar l’aplicació de la treva” i informi de possibles infraccions.

Com es podia esperar, contràriament a la CSN, el líder del Front al-Nusra, Abu Mohamed al-Julani, va rebutjar taxativament l’alto el foc, que -va dir en un missatge d’àudio- vol allunyar la jihad de la seva “autenticitat”. “Les veritables negociacions són les que tenen lloc al camp de batalla”, va argumentar.

Tant els atacs d’ahir com la manca d’unanimitat en el cessament de les hostilitats o l’exclusió dels atacs contra considerats terroristes per part del règim sirià fan pensar que la treva té els dies (o les hores) comptats. “Els pròxims dies seran crítics i el món estarà observant”, deia aquest dijous el president dels Estats Units, Barack Obama. “Cap de nosaltres s’està fent il·lusions, però el món ens jutjaria durament si no intentéssim avançar cap a la fi de la guerra a Síria”, va afegir. Una guerra que, a punt de complir cinc anys, ja ha mort 260.000 sirians i n’ha desplaçat diversos milions.

stats