Internacional 07/10/2014

43 estudiants desapareguts i 28 cossos calcinats: el cas que ha commocionat Mèxic

Us expliquem el que se sap fins ara d'un succés ha reobert el debat sobre la corrupció policial al país

Mireia Quingles
3 min
Un policia vigilant la fossa comuna on s’han trobat nou cossos calcinats, als afores d’Iguala.

BarcelonaLa desaparició de 43 estudiants a Mèxic després d'un enfrontament amb la policia i la troballa d'una fossa comuna on hi podria haver els seus cossos, a l'estat de Guerrero, ha commocionat el país i el món sencer, i ha obert de nou el debat sobre la corrupció policial a Mèxic i el seus vincles amb les bandes criminals lligades al narcotràfic. Us expliquem el que se sap fins ara d'un cas que ha encès totes les alarmes, fins i tot en un país tan avesat a la violència com Mèxic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La desaparició:

Els 43 estudiants de magisteri van desaparèixer el 26 de setembre a l'estat de Guerrero (Mèxic) després d'uns violents enfrontaments amb la policia mentre es manifestaven contra les retallades de finançament al seu centre.

Els aldarulls van començar després que els alumnes s'apoderessin il·legalment de diversos autobusos privats per anar cap a la seva manifestació. La policia va obrir foc contra els autobusos on viatjaven els manifestants, deixant almenys 6 morts i 17 ferits.

Segons diversos testimonis, els estudiants desapareguts van pujar en diversos cotxes patrulla de la policia.

Les fosses comunes:

El descobriment, dies després, de sis fosses comunes amb 28 cossos calcinats a les afores d'Iguala va encendre les alarmes. Es creu que les restes podrien pertànyer als estudiants desapareguts, però de moment només són suposicions. Les investigacions forenses trigaran un mínim de dues setmanes en poder identificar els cossos, que es troben en molt males condicions.

"Vaig veure camions policials pujar i baixar el turó on s'han trobat els cossos", afirmava a The New York Times un veí de la zona, que no va voler descobrir la seva identitat. "Aleshores vam saber que havien trobat les fosses i que potser eren els estudiants. Però has de ser boig aquí si acuses la policia i esperes seguir viu".

Estudiants reivindicatius:

Els desapareguts eren estudiants de magisteri de la Escuela Normal Rural Raúl Isidro Burgos, centre rural històricament lligat a moviments locals de justícia social i vinculada al radicalisme. A les parets de l'escola es pot llegir: "La protesta és un dret, la repressió és un crim".

El cas ha generat una gran alarma social, ja que els estudiants no tenien vincles criminals coneguts. Miguel Martínez, representant de les famílies, va explicar que els estudiants van protestar l'any passat contra els intents d'extorsió de les bandes criminals, però va dir que no està clar que això els hagués convertit en objectiu d'aquest grups.

Corrupció policial:

S'han detingut ja 22 policies acusats d'estar involucrats amb la banda criminal organitzada que opera a la zona, Guerreros Unidos. Se sospita que els policies van lliurar els estudiants de forma deliberada al grup criminal.

L'alcalde i el cap de la policia de la localitat d'Iguala han fugit i romanen desapareguts després d'haver estat citats en el cas. De fet, el governador de l'estat ha confirmat la infiltració de la banda criminal local, Guerreros Unidos, en el sistema policial de la localitat.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { } Alts índexs de criminalitat:

Els fets van tenir lloc a l'estat rural de Guerrero, un dels estats més pobres del país, i amb alts índexs de criminalitat. Segons el darrer informe de l'Observatorio Nacional Ciudadano (ONC) de Mèxic, l'estat de Guerrero és el segon amb major nombre d'homicidis –només darrera de l'Estat de Mèxic, on es troba la capital– amb 1.800 casos en l'últim any, un 9,6% del total d'homicidis del país.

stats