MÓN
Internacional 25/08/2011

350 detinguts en el primer dia de vaga general contra el govern de Xile

Hi ha hagut almenys 40 ferits i diversos saquejos a Santiago. La vaga demana millores socials i laborals, i aquest dijous s'ha convocat una segona jornada d'aturada general

Agències
1 min
Les tanquetes de la policia han hagut de dispersar els manifestants / EFE

Santiago de XileLa primera jornada de vaga general que ha convocat a Xile aquest dimecres la Central Unitària de Treballadors, ha deixat gairebé 350 detinguts, almenys 40 ferits entre civils i policies i saquejos a supermercats i altres locals comercials de la capital, Santiago. Segons la policia, també s'han registrat incidents a les ciutats de Copiapó, Valparaíso, Viña del Mar, Concepción, Temuco, Valdivia i Port Montt, entre d'altres. Aquest dijous s'ha convocat una altra jornada d'aturades per reclamar millores socials i laborals. Quatre marxes convergiran cap al centre de la capital, tot i que el recorregut que ha autoritzat el govern no és el que han sol·licitat els organitzadors. L'aturada de 48 hores demana diverses coses, des d'una reforma a la Constitució fins a un augment d'impostos a les empreses, o un fons de pensió estatal i més recursos per a la salut i l'educació. 



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després d'una nova jornada de cassolades a la capital xilena, a la nit, a les zones perifèriques de Santiago s'han registrat baralles entre encaputxats i policies, amb grans barricades al mig del carrer. Desenes de fogueres han impedit el trànsit de vehicles a les avingudes principals, s'han sentit algunes explosions i els manifestants han llançat cadenes als cables d'alta tensió amb l'objectiu de produir una apagada. La policia ha hagut de fer servir, en alguns sectors, les mateixes tanquetes que es van utlitzar durant les protestes sota la dictadura militar, per aclarir algunes vies on hi havia grans fogueres. El govern xilè ha dit, però, que els convocants "no han aconseguit l'objectiu de paralitzar el país". El president xilè, Sebastián Piñera, ha lamentat els incidents, però assegura que el país el país ha funcionat "amb relativa normalitat".

stats