Azerbaidjan
Internacional 25/05/2012

La diplomàcia del caviar: l'Azerbaidjan suborna el senador del PP que avalua els drets humans al país

L'entitat Iniciativa Europea per l'Estabilitat denuncia el cas del valencià Pedro Agramunt Font de Mora

Carme Riera Sanfeliu
1 min
BRUTALITAT CONTRA ELS DISSIDENTS Els ciutadans àzeris contraris al règim del president Ilham Alíev aprofiten la presència dels mitjans internacionals al país per manifestar-se contra la repressió governamental. Dissabte el país acull el Festival d'Eurovisió i moltes càmeres n'estan pendents, però això no atemoreix les forces de seguretat, que reprimeixen els dissidents en públic.

BarcelonaL'Azerbaidjan s'ha servit d'un senador del PP valencià per amagar la brutalitat del règim. Una investigació apunta que Pedro Agramunt és un dels membres del Consell d'Europa a qui ha subornat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un quilo de caviar àzeri val entre 1.300 i 1.400 euros. Amb el control de la pràctica totalitat del caviar del Mar Caspi, l'Azerbaidjan és ric en aquesta preuada 'delicatessen'. L'ofrena de regals és un tret característic de la cultura d'aquest país, però quan la política entra en joc, tot regal vol una recompensa.

La "diplomàcia del caviar" té una llarga trajectòria en aquesta nació caucàsica. La Iniciativa Europea per l'Estabilitat (IEE) –un reconegut organisme independent sense ànim de lucre dedicat a l'anàlisi política, especialment de l'esfera exsoviètica– ha publicat un informe on detalla com l'Azerbaidjan ha subornat el Consell d'Europa. La investigació apunta directament al senador del PP valencià Pedro Agramunt Font de Mora. L'IEE defensa que Baku va utilitzar la diplomàcia dels ous d'esturió per guanyar i mantenir el segell de legitimitat que dóna ser membre del Consell d'Europa – una institució nascuda fa cinquanta anys a Estrasburg per defensar els drets humans i la democràcia parlamentària–, i Agramunt Font de Mora s'hauria prestat a aquest suborn.

Podeu llegir la notícia sencera a l'Ara Premium.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats