Internacional 13/02/2012

Els disturbis s'estenen per Atenes durant el debat del nou rescat grec

Manifestants han calat foc a una dotzena d'edificis, seus bancàries i cafeteries. Hi ha 100 ferits i 50 detinguts en una manifestació que ha agrupat més de 100.000 persones. Al carrer la batalla s'ha lliurat amb còctels molotov per part dels manifestants i amb gasos lacrimògens per part de la policia

Efe
2 min
Manifestants s'enfronten a la policia, a Atenes / EFE

AtenesMentre el parlament grec debat l'acord amb la troica al carrer continuen les protestes contra aquest paquet de severa austeritat i els disturbis s'estenen pel centre d'Atenes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Grups de manifestants han calat foc a una dotzena d'edificis en les avingudes Stadiu i Aeolu, incloent-hi dos cinemes, a més de seus bancàries i diverses cafeteries de grans marques, sense que els bombers donessin l'abast. Entre altres edificis, has intentat assaltar una comissaria i fins i tot l'Ajuntament de la capital.

De moment, hi ha més de 100 ferits, dels quals uns 40 són policies, segons mitjans grecs. Una cinquantena dels ferits han estat hospitalitzats.

Un portaveu policial ha informat que, per ara, s'han produït 50 detencions. Més de trenta edificis de la ciutat estan en flames

La manifestació contra l'acord ha estat una de les més multitudinàries registrades en els últims mesos, amb més de 100.000 persones concentrades en diversos punts de la capital.

Quan el cantant Mikis Theodorakis, un dels convocants de la protesta al costat dels sindicats, ha demanat a la policia que li permetessin pujar a les escales del Parlament per dirigir-se a les masses, els antiavalots han llançat gasos lacrimògens als milers de persones concentrades a la plaça Syntagma, "sense que intervingués provocació", segons han explicat testimonis presencials.

Un amic del cantant, de 86 anys, ha denunciat en declaracions a una ràdio que es tracta d'"un intent d'assassinat" i que la policia ha disparat el gas cap a Theodorakis.

Després d'això, s'han iniciat violents disturbis amb intercanvi de gasos, d'una banda, i de pedres i còctels Molotov, de l'altra, que continuaven a les 22.30 hores a diversos punts del centre d'Atenes.

En els últims dies, sis membres del govern han dimitit en protesta per l'acord, i el partit ultradretà LAOS ha abandonat la coalició de l'executiu.

A més, 25 diputats socialdemòcrates i 13 de la conservadora ND han dit públicament que no votaran aquesta nit a favor de les draconianes mesures d'ajust exigides per la troica a canvi d'un préstec de 130.000 milions d'euros que eviti la fallida del país al març.

stats