MÓN
Internacional 10/10/2011

El primer ministre egipci afirma que els disturbis són "un complot" contra el país

L'esclat de violència entre els cristians coptes i l'exèrcit al Caire ha deixat ja 24 morts i 193 ferits. Són els disturbis més grans des de la revolució contra Mubarak.

Efe
2 min
El Caire

El CaireEl primer ministre egipci, Esam Sharaf, ha dit en un discurs a la nació que els greus disturbis de diumenge entre l'exèrcit i els manifestants cristians coptes formen part d'un complot contra el país. Per aquest motiu, ha apel·lat a la unitat nacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sharaf ha fet aquestes declaracions després que 24 persones morissin, almenys 19 d'aquestes civils, i unes 213 en sortissin ferides en els enfrontaments, segons l'últim recompte oficial de víctimes.

"Egipte

Les autoritats egípcies van decretar el toc de queda després de la reunió del gabinet de crisi del govern ahir diumenge.

L'origen dels disturbis

Les fonts militars han explicat que els soldats morts havien rebut trets de bala, mentre que es desconeix encara la causa de la mort dels civils.

Encara no està clar l'origen dels trets, ja que les dues parts s'acusen mútuament d'haver obert foc.

Pels volts de la mitjanit, civils armats amb pals i ganivets es dirigien cap a la plaça Tahrir, i a l'edifici de la radiotelevisió, on han començat els enfrontaments entre l'exèrcit i cristians coptes. Els greus incidents han començat durant una manifestació per la crema d'una església a Edfu, al sud del país.

Tanquetes i carros de l'exèrcit s'han desplegat a la zona per tractar de contenir els disturbis, els més greus que viu Egipte des de la revolució que va acabar amb el règim de Hosni Mubarak, el passat 11 de febrer.

L'efecte dels gasos lacrimògens utilitzats per les forces de seguretat pot sentir-se en gran part del centre de la capital egípcia, on no paren de sonar sirenes d'ambulàncies transportant a ferits.

A la propera plaça Abdelmonem Riad, grups de cristians hi han cridat "amb l'esperit i la sang ens sacrifiquem per la creu", mentre que grups de musulmans han corejat "Déu és gran", en un ambient de gran tensió, segons informa l'agència oficial egípcia Mena .

Mentrestant, desenes de persones han estat detingudes per la seva participació en els aldarulls, segons la televisió pública egípcia.

stats