Internacional 30/07/2016

L'ONU alerta que els refugiats són l'objectiu fàcil de les màfies de persones

Al món hi ha 46 milions de persones que malviuen en situació d'esclavatge

2 min
L'ONU alerta que els refugiats són el nou objectiu de les màfies de persones

La policia espanyola informava aquest dissabte de la detenció de tres persones acusades d’explotar sexualment transvestits i transsexuals arribades a l’Estat des de les zones més empobrides de Veneçuela. A les víctimes d’aquests ambients deprimits les reclutaven amb promeses falses d’aconseguir bons ingressos. L’esquema operatiu de la xarxa explica com funcionen les màfies que avui dia trafiquen i esclavitzen persones a tot el món: captació, trasllat, amenaça, engany i abús de poder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però ¿qui són i quants esclaus hi ha al món, 128 anys després que el Brasil fos l’últim país a abolir el tràfic legal de persones? La fundació australiana Walk Free apuntava en un informe del mes de maig l’existència de 45,8 milions, xifra que equivaldria al cens d’Espanya, i que suposa un augment de 10 milions de persones més, un augment del 28%, respecte a l’anterior recompte del 2014. Segons aquesta ONG, el país amb més percentatge d’esclaus és Corea del Nord (més del 4% de la població), però en xifres absolutes on més n’hi ha és a l’Índia, la Xina o el Pakistan.

Dones i criatures

Tot i que es calcula que tres quartes parts dels esclaus del món són dones i menors d’edat, l’esclavatge modern no té només la cara de d’una dona forçada a prostituir-se en llocs infectes sinó que s’adapta i s’amaga en molts sectors econòmics, des de fàbriques tèxtils fins a la recollida de fruita, però també en màfies de captaires pels carrers, així com dones i en molts casos nenes obligades a casar-se o nens obligats a ingressar en una guerrilla o exèrcit com a soldats. El 90% de les víctimes de tràfic són explotades per empreses i individus, i la resta, per grups rebels o els mateixos estats.

Una xacra del segle XXI

Coincidint que avui es commemora el Dia Internacional contra el Tràfic de Persones, l’ONU ha advertit del risc que pateixen els milions de persones que cada any han de deixar casa seva o el seu país per fugir de guerres i conflictes. En un missatge institucional, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha fet una crida als països de pas i d’acollida dels refugiats i dels que demanen asil a “protegir i respectar” els drets humans, en mig de la crisi migratòria a què ha de fer front el món des de la Segona Guerra Mundial, amb més de 60 milions de desplaçats.

De Síria a Nigèria, de l’Afganistan a Birmània o Guatemala, els que fugen de persecucions i guerres han de passar obstacles físics, com murs i tanques infranquejables a les fronteres, i barreres burocràtiques que gairebé fan d’aconseguir el reconeixement del dret d’asil un miracle. A més pedres en el camí, les màfies i les violacions i abusos són més abundants, ha afirmat el cap de l’ONU, que ha instat a regular la migració de forma segura i sobre la base dels drets.

stats