Pròxim Orient
Internacional 23/09/2011

L'exèrcit israelià mata un palestí, unes hores abans del discurs d'Abbas a l'ONU

El president de l'Autoritat Palestina manté la petició de reconeixement de l'estat. Aquest divendres es preparen grans manifestacions als territoris ocupats

Ara
2 min
Soldats israelians a la porta de Damasc, de la ciutat vella de Jerusalem / REUTERS

BarcelonaL'exèrcit israelià ha matat un palestí de 35 anys aquest divendres a Cisjordània, en els xocs entre palestins i colons a la població de Qusra, prop de Nablus, segons explica el diari israelià Haaretz, citant l'alcalde de la localitat. La violència ha esclatat al matí a Jerusalem Est, on joves palestins han llançat pedres contra soldats i policies. Les protestes s'han produït en el marc de la petició de reconeixement de l'Estat palestí a l'assemblea general de l'ONU que se celebra a Nova York.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, demanarà aquest divendres a l'Assemblea General de l'ONU l'admissió de Palestina com a estat de ple dret, malgrat que els Estats Units ja han anunciat que vetaran la iniciativa al Consell de Seguretat. Les forces de seguretat israelianes estan en estat de màxima alerta, i s'esperen grans manifestacions als territoris ocupats palestins aquest divendres.

L'administració nord-americana ha estat treballant fins a l'últim moment per convèncer les autoritats palestines que desistissin de la proposta, davant la seva inquietud per l'impacte que pot tenir al Pròxim Orient, en el marc de la Primavera Àrab. "El que és important és que passi el que passi a les Nacions Unides, ens continuem concentrant en el dia després", ha dit aquest dijous la secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton.

Segons la delegació palestina, 129 països estan disposats a votar a favor del reconeixement, cosa que supera la majoria de dos terços necessària per obtenir l'estatut d'estat observador a l'Assemblea General. Aquesta seria l'alternativa al reconeixement de l'estat de ple dret que els Estats Units vetaran al Consell de Seguretat.

Aquest divendres Israel ha rebutjat la proposta del president francès, Nicolas Sarkozy, per limitar la demanda palestina a l'estatut d'estat observador, durant un any, abans de considerar Palestina estat de ple dret. "Semblava una bona idea però no ho és, perquè, en qualsevol cas, no es pot parlar d'un Estat palestí sense un acord previ amb Israel", ha dit el ministre d'Exteriors hebreu, Avigdor Lieberman. Turquia també ha rebutjat la proposta, comparant-la amb la resposta francesa a la seva petició d'entrada d'Ankara a la Unió Europea.

stats