Internacional 24/07/2011

Primer dia de casaments gais a Nova York

Centenars de parelles homosexuals han fet cua aquest diumenge per contraure matrimoni el primer dia que ho permetia la llei en aquest estat dels EUA

Efe
2 min
Phyllis Siegel i Connie Kopelov, les primeres a casar-se a Manhattan / AFP

Nova YorkCentenars de parelles homosexuals s'han casat aquest diumenge a Nova York, el primer dia en què la llei autoritza el matrimoni en aquest estat dels EUA. Més de 800 parelles han passat pel registre civil en un diumenge excepcional que ha començat amb cues al carrer dels nuvis i núvies que esperaven per casar-se en un ambient de festa i de victòria per una reivindicació aconseguida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S'han casat, per exemple, la reverenda d'origen de Puerto Rico Carmen Hernández i Doris De Armas en una cerimònia al Bronx, un dels cinc comtats de Nova York. Hernández, una de les activistes hispanes més conegudes per la seva defensa dels drets de la comunitat gai i lesbiana de la ciutat, i De Armas s'han casat davant de la jutge Yetta Kurland, una altra coneguda líder de la ciutat en la defensa dels drets socials. "Ha estat un honor casar Carmen i Doris davant tota la comunitat del Bronx", ha dit Kurland en un comunicat de premsa.

Phillys Siegal i Connie Kopelow, les dues vestides amb camisa blava i després de viure juntes des de fa 23 anys, han estat les primeres a casar-se a Manhattan. Després de la cerimònia han dit que sentien "una felicitat indescriptible".

Quan es va saber que els registres civils de Nova York obririen aquest diumenge, l'alcaldia va rebre 2.661 peticions a través d'internet, però davant la impossibilitat de celebrar tots aquests casaments el mateix dia es va fer un sorteig públic per triar les parelles que podrien fer-ho en aquesta data.

Finalment, s'han casat 823 parelles, entre homosexuals i heterosexuals, tot i que no hi ha el recompte de quantes n'hi havia de cada tipus perquè aquesta dada no es demanava.

El camí per arribar fins a aquest diumenge ha estat una llarga lluita al Congrés estatal, fins que la llei es va aprovar. Per fer-ho possible, ha calgut una gran campanya de suport d'organitzacions defensores dels drets humans i les llibertats civils.

A més de les moltes declaracions de felicitat, en aquest dia també es van sentir les veus dels detractors d'aquestes unions, com la del senador i reverend Rubén Díaz, que va convocar una protesta davant de l'oficina del governador, Andrew Cuomo.

Des del 24 de juny Nova York és un dels sis estats dels EUA (Massachusetts, Nova Hampshire, Vermont, Connecticut i Iowa, a més de Washington DC) que autoritzen aquests matrimonis, una de les conquestes de la comunitat gai quatre dècades després dels disturbis del bar Stonewall, al barri de Greenwich Village de Nova York el 28 de juny de 1969, que va donar inici al seu moviment.

Les primeres a casar-se aquest diumenge han estat Kitty Lambert, de 54 anys, i Cheryl Rudd, de 53, que minuts després de la mitjanit han celebrat el seu casament a Niagara Falls, amb les famoses cascades de teló de fons i una pluja de focs artificials.

stats