Internacional 24/05/2013

Els Boy Scouts admetran joves gais però no adults

L'organització, un símbol de l'Amèrica tradicional, acaba parcialment amb una prohibició de més de cent anys d'història

Agències
3 min

WashingtonEls Boy Scouts, un símbol de l'Amèrica tradicional, acceptaran finalment després de més de cent anys que els joves obertament homosexuals puguin ser membres de l'organització. La prohibició, però, continuarà vigent per als monitors adults.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dels 1.400 membres que s'han reunit a Grapevine (Texas), més del 60% han donat suport al canvi de política. La votació ha estat secreta. La mesura entrarà en vigor l'1 de juliol de 2014 i afectarà 116.000 escoltes.

"No es pot negar a cap jove participar en els Boy Scouts a partir de la seva orientació o preferència sexual", diu l'esmena sotmesa a votació i aprovada.

L'entitat no s'ha pronunciat sobre els escoltes adults, de manera que es manté la prohibició centenària.

"Durant 103 anys els Boy Scouts han estat part important d'aquesta nació, amb el propòsit de treballar junts per oferir el programa juvenil més important del país que desenvolupa un lideratge basat en valors", ha explicat l'organització en un comunicat." Avui després de la revisió més llarga de la nostra història s'ha aprovat eliminar la prohibició basada en l'orientació sexual de pertànyer als Boy Scouts", ha anunciat. "La resolució referma la idea que el Moviment Scout és un programa juvenil que no té en compte la conducta sexual, sigui aquesta heterosexual o homosexual. El canvi sobre la política pel que fa als líders adults no s'ha considerat, de manera que aquesta es manté", explica el text.

L'organització havia endarrerit la seva decisió el febrer passat, quan després de diversos dies de deliberacions, els membres no van arribar a cap acord.El grup va reafirmar la seva política l'any passat, però s'ha enfrontat a la disminució de membres i patrocinadors a causa de la posició antigai. El nombre de membres s'ha reduït en gairebé un terç des de 1999.

La política dels joves escoltes arriba després d'una sentència del Tribunal Suprem dels Estats Units l'any 2000, que va donar per bo el dret a prohibir l'entrada als homosexuals a l'organització.

"Pares, adults i adolescents de la comunitat Scouting coincideixen que als joves no s'ls poden negar els beneficis de l'exploració. La resolució no tracta d'adults, tracta del que és millor per als joves", escriu el president dels escoltes, Wayne Perry, al diari USA Today.

"He esperat 13 anys aquest moment", ha confessat Matt Comer, de 27 anys, a 'The New York Times'. Comer va haver de deixar els escoltes als 14 anys després d'entrar a formar part d'una entitat de suport als gais.

Una de les imatges del dia és la de Jennifer Tyrrell, de Bridgeport (Ohio) i Pascal Tessier, de 16 anys, de Kensington (Maryland), abraçant-se després de la votació Tyrell va ser expulsada com a dirigent dels Cub Scouts el 2012 després de dir obertament que era homosexual. Tessier s'enfrontava a l'expulsió, també per dir que és gai.

Grups conservadors i algunes organitzacions religioses ja s'han posicionat en contra del canvi de política de l'entitat. Creuen que diluiria el missatge dels escoltes sobre la moral i que a la llarga destruirà l'organització.

Organitzacions en suport al dret dels homosexuals creuen que la mesura es queda curta, perquè manté la prohibició sobre els monitors gais, però creuen que és qüestió de temps que l'entitat els accepti.

Fa uns mesos, antics dirigents dels Boy Scouts i activistes van entregar una petició amb 1,4 milions de firmes favorables a la participació de gais i lesbianes.

Obama, amb els homosexuals

"La meva posició és que els gais i les lesbianes han de tenir accés i oportunitats de la mateixa manera que tothom, en totes les institucions i àmbits de la vida". Amb aquestes paraules el president dels EUA, Barack Obama, es va mostrar partidari el febrer passat que els Boy Scouts eliminessin una prohibició amb més de cent anys d'història. En contra d'Obama, el governador de Texas, el republicà Rick Perry, va afirmar: "Crec que la majoria de la gent no veu cap raó per canviar de postura, i jo tampoc".

El canvi proposat crea fragmentació dins dels Boy Scouts. Alguns partidaris de la prohibició van dir que temien una onada de baixes entre els més conservadors, mentre que els que s'hi posicionen a favor defensen que la llei actual -que titllen d'"homòbofa"- motiva la marxa de nombrosos afiliats cada any. Als EUA hi ha 2,7 milions de joves Scouts i 1 milió de voluntaris adults, segons dades de l'organització.

stats