Estats Units
Internacional 17/05/2012

5 anys de presó als EUA per apuntar amb llapis làser els avions durant l'enlairament

Un nord-americà, cansat del soroll de l'aeroport, desconcertava els pilots amb la llum d'un làser. L'FBI el va detenir i ara se'l processa a Florida

Efe
1 min
ff

MiamiUn nord-americà s'ha declarat culpable d'apuntar diverses vegades amb un llapis làser els avions que sortien de l'aeroport d'Orlando (Florida), fet que confonia els pilots durant l'enlairament. Es tracta de Glemm Stephan Hansen, de 49 anys, que ha reconegut haver tingut aquesta conducta temerària entre els mesos de gener i març almenys 23 vegades. Va ser finalment detingut el passat 23 de març per l'FBI.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Hansen havia presentat més de 500 queixes pel soroll dels avions a les autoritats aeroportuàries. Les protestes van ser ignorades, motiu pel qual Hansen va decidir fer justícia pel seu compte i arremetre directament contra els avions. La llum làser desconcertava i, fins i tot, cegava durant uns instants els pilots, fet que posava en perill la delicada maniobra d'enlairament. Per aquest delicte, Hansen podria ser condemnat a un màxim de 5 anys.

El 14 de febrer el president dels EUA, Barack Obama, va firmar una llei de reforma del sistema de navegació aèria que estableix noves conductes sancionables, entre elles, precisament, apuntar amb llapis làser els avions en determinades circumstàncies. D'altra banda, l'Administració Federal d'Aviació (FAA) va assegurar dimecres que reclamarà l'enduriment de les multes i condemnes per aquesta pràctica. "Il·luminar amb làser un avió no és una broma. És perillós tant per als pilots com per als passatgers i no ho tolerem", afirma en un comunicat el secretari nord-americà de Transport, Ray LaHood.

Podria semblar un cas aïllat però no ho és. Durant el 2011 es van notificar 3.592 casos d'aquest tipus als EUA, fet que suposa un increment del 26% respecte als 2.836 del 2010. La FAA ha impulsat mesures legals contra 28 persones des del juny passat.

stats