Estats Units
Internacional 02/02/2012

Els EUA marxaran de l'Afganistan més d'un any abans del previst

Les tropes dels EUA acabaran la missió de combat a l'Afganistan el 2013, segons el secretari de Defensa Leon Panetta, més d'un any abans del termini fixat per a la retirada

Agències
2 min

WashingtonEls Estats Units i l'OTAN intentaran posar fi a les operacions de combat a l'Afganistan el 2013 i passar a un paper de suport i formació de les forces de seguretat afganeses, va informar aquest dimecres el secretari de Defensa dels EUA, Leon Panetta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Esperem que a la meitat del segon semestre del 2013 siguem capaços de fer una transició d'un peper de combat a un d'entrenament, assessorament i assistència", va dir Panetta als periodistes que viatjaven amb ell a Brussel·les, on assistirà a reunions de l'OTAN aquesta setmana.

Paneta va afirmar que les forces de la coalició seguirien ajudant activament en les operacions de les forces afganeses, ja que l'exèrcit de Kabul, tot i haver crescut en mida i capacitat, segueix depenent dels militars nord-americans per al control aeri, el moviment de tropes i els subministraments i assistència mèdics. "Encara hi estarem involucrats amb un paper força important, però no serà un rol de combat formal com el que tenim ara, tot i que això no vol dir que no estiguem llestos per al combat", va afegir el secretari de Defensa.

Panetta també va advertir que, malgrat que finalitzi la missió de combat, les tropes dels EUA tindrien una presència permanent a l'Afganistan per donar suport també en les labors antiterroristes.

Plans de retirada ambigus, fins ara

Alguns comandants militars dels EUA havien avançat les últimes setmanes que la transició cap a la funció d'assessorament de l'exèrcit i la policia afganesos començaria enguany, però cap oficial de l'administració Obama no havia donat, encara, cap calendari per a la transició, i el Pentàgon només s'havia compromès a una retirada completa de les tropes a finals del 2014.

Actualment, hi ha uns 99.000 soldats nord-americans al país asiàtic, 22.000 dels quals està previst que tornin a casa durant aquest any. Dels restants, uns 68.000 soldats han de restar a l'Afganistan després del final del 2012.

stats