EGIPTE
Internacional 05/02/2011

Obama demana des de Washington un procés de "transició ordenada que comenci ara" a Egipte

"El futur d'Egipte el decidirà el seu poble", ha assegurat el president dels Estats Units, després de l'onzena jornada de manifestacions contra el règim de Mubàrak

Agències
1 min
El president dels EUA, Barack Obama.

Washington/El Caire p { margin-bottom: 0.21cm; } El president dels Estats Units, Barack Obama, ha elevat la pressió contra el seu homòleg egipci, Hosni Mubàrak, i ha demanat que a Egipte que comenci “ara mateix” un procés de “transició ordenada” que desemboqui en unes eleccions “lliures i imparcials” que permetin l'expressió de la població egípcia. “El futur d'Egipte el decidirà el seu poble”, ha explicat Obama, que s'ha referit també, però de manera indirecta al procés de negociacions entre membres dels governs nord-americà i egipci per formar un govern de transició encapçalat per l'actual vicepresident d'Egipte, Omar Suleiman.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons Obama, el procés de transició ha d'incloure “reformes autèntiques” i no limitar-se a gestos cap a l'oposició. El president nord-americà també ha condemnat els episodis de violència dels últims dies al Caire, especialment els atacs a periodistes i defensors dels drets humans.

Precisament, el vicepresident Suleiman ha de mantenir avui dissabte una reunió per analitzar la proposta de solució a la crisi del país, en què ell mateix assumiria la presidència egípcia. L'aspecte principal de la reunió serà l'article de la Constitució egípcia

Aquesta trobada tindrà lloc després que centenars de milers d'egipcis s'han manifestat aquest divendres de forma pacífica als carrers del Caire per reclamar al president Hosni Mubàrak que deixi el poder, en l'onzena jornada de protestes contra el règim. La plaça Tahrir s'ha tornat a omplir de manifestants que han desafiat la violència desfermada per partidaris del règim des de dimecres. Ha estat la jornada batejada com el "dia de la caiguda".

stats