Internacional 08/05/2011

Els Estats Units desmunten la imatge de Bin Laden

Els cinc vídeos que ha difós el Pentàgon del líder d'Al-Qaida a casa seva desfan la imatge de la icona antioccidental. Tot i això, la CIA diu que demostren que estava plenament operatiu

Redacció
1 min
El líder d'Al-Qaida s'adreça a la càmera en un vídeo casolà. DEP. DEFENSA EUA / EFE

BarcelonaEl departament de Defensa dels Estats Units va difondre ahir als mitjans cinc vídeos de Bin Laden a casa seva. Són part del material aconseguit per les forces d'intel·ligència durant la missió contra el líder d'Al-Qaida al complex d'Abbottabad.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En quatre d'elles es veu a Bin Laden parlant a la càmera en quatre missatges que no va arribar a difondre mai. Però en l'últim, es veu a una persona demacrada en un entorn desordenat i que amb el comandament, avorrit, visiona imatges d'ell mateix a la televisió.

Unes imatges que desmunten l'icona de l'enemic número u dels Estats Units que havien difós cadenes àrabs en diferents comunicats. Les autoritats nord-americans, esperen que els vídeos reflecteixin Bin Laden com "un home obsessionat per la seva imatge i per l'impacte de la seva figura a la resta del món", segons la cadena NBC.

Tot i això, el Pentàgon considera que els vídeos són una mostra que Bin Laden seguia actiu. El portaveu del departament va dir ahir als mitjans que les imatges són una mostra que "el complex d'Abbottabad era un comandament actiu del control d'Al-Qaida (…) Bin Laden no era només l'ideòleg, era una personatge proactiu dins de la cúpula a l'hora de planejar operacions".

Unes sentències difícils d'entendre visionant els vídeos, sobretot l'últim, en què es veu a un Bin Laden desmanegat en un entorn tampoc no gaire cuidat.

El director de la CIA, Leon Panetta, també va voler donar importància t tot el material que els cossos d'intel·ligència nord-americans van poder recollir durant l'operació per conèixer els amagatalls d'altres líders.

stats