ESTATS UNITS
Internacional 03/01/2012

Arrenca a Iowa la cursa republicana per la Casa Blanca

Els republicans celebren aquest dimarts el caucus d'Iowa, la primera prova de foc per als candidats a rivalitzar amb Barack Obama. El Partit Republicà decideix així la seva forma de fer política

Ara
2 min
Els sis candidats republicans. De dalt a baix i de dreta a esquerra: Gingrich, Santorum, Bachman, Paul, Perry i Romney. AFP

BarcelonaL'estat d'Iowa celebra aquest dimarts l'inici de les primàries republicanes. Els simpatitzants del Partit Republicà estan citats a les urnes, per comitès de barri o veïnals, per escollir quin dels sis candidats prefereixen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bill Clinton, George Bush pare, Ronald Reagan i Jimmy Carter van arribar a la Casa Blanca però van perdre al caucus d'aquest estat. Tot i així, aquesta primera elecció –que dóna el tret de sortida a les primàries dels partits– es considera clau perquè els candidats hi aconsegueixen notorietat entre els votants.

L'elecció es fa en escoles, biblioteques i d'altres seus públiques de tot l'estat. Iowa, tradicionalment conservadora, va vestir-se de blau –per sorpresa– en les presidencials del 2008, quan va donar suport a Obama. Però les enquestes apunten que tornarà al roig enguany després d'un desencís general de l'etapa demòcrata (un 91% de la població de l'estat és de raça blanca i només un 2,9% és afroamericana).

Un important pols per als candidats

Malgrat tenir només tres milions d'habitants i escollir només el 26 dels 2.286 delegats que es reuniran a la convenció, aquest estat de la reivindicació històrica de fer un balanç general del pes dels candidats.

No importa guanyar el caucus, sinó sorprendre. Seria el cas del candidat Rick Santorum. Aquest exsenador de Pennsylvania viu el seu moment després que les últimes enquestes li donessin el tercer lloc en intenció de vot.

Entre el pragmatisme i l'extremisme

Els votants d'Iowa no només escullen el seu candidat, sinó també el to que tindrà el nou possible rival per a Barack Obama. El ventall és ampli i va del pragmatisme a l'extremisme més conservador. El to moderat l'encarna el candidat Mitt Romney, líder en les enquestes, mentre que Ron Paul i Newt Gingrich apunten a un to més conservador i Michelle Bachmann al nostre extremisme més de dretes.

stats