ESTATS UNITS
Internacional 28/08/2011

Inundacions i prop d'un milió de persones sense llum, estralls del pas de l''Irene' per Nova York

La ciutat avalua els danys que hi ha deixat l'huracà, que ha tocat terra degradat a tempesta tropical. El temporal ha estat menys fort del que s'havia pronosticat

Agències
3 min
Alguns curiosos ja han sortit al carrer després del pas de la tempesta / EFE

Nova YorkLes autoritats de la ciutat de Nova York ja avaluen els danys del pas de l'huracà Irene, que avui ha tocat terra a Coney Island, degradat a tempesta tropical, cosa que no ha impedit nombroses inundacions a tota la ciutat i prop d'un milió d'usuaris sense electricitat a tot l'estat. El seu pas per la ciutat no ha deixat, de moment, danys destacables als gratacels, però sí que ha provocat problemes d'inundacions a les zones més vulnerables. El cicló es fa notar encara a aquestes hores en alguns punts de l'estat, on hi ha precipitacions contundents i vents forts que es preveu que persistiran durant tot el dia, encara que la força del temporal ha estat menys intensa del que s'havia pronosticat.



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ull de l'huracà Irene ha tocat terra a prop de Coney Island, a Brooklyn, amb vents màxims sostinguts de 100 quilòmetres per hora. La pluja ha provocat inundacions a les zones properes dels rius Hudson i East, al baix Manhattan, i en diferents punts de les vies de circumval·lació de la ciutat, així com en altres zones de Brooklyn, Queens i Staten Island, on hi ha nombrosos habitatges amb danys causats per l'aigua. Les autoritats han arribat a tancar per aquests problemes una de les vies del túnel Holland, que uneix Nova Jersey i Nova York, però l'han reobert al cap d'unes hores.

Ara l'atenció se centra en la reacció de les aigües que voregen la ciutat i que han pujat a nivells alarmants. Les inundacions podrien durar tot el dia com a conseqüència de la marea alta.

 Davant d'aquesta amenaça, la ciutat dels gratacels va recuperant la normalitat, tot i que als carrers hi predomina l'estampa de ciutat fantasma. Ja hi ha, però, ciutadans i turistes que aprofiten els primers rajos de sol i s'atreveixen a sortir per veure els danys del pas de l'Irene. Tot i això, les autoritats continuen recomanant als ciutadans que, tot i que hi hagi punts de la ciutat on ja hi brilla el sol, s'abstinguin de sortir al carrer i acostar-se als llocs afectats per la inundacions o allà on hagin caigut arbres.



Mesures massa contundents?

L'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, i el governador de l'estat, Andrew Cuomo, s'han afanyat a visitar algunes de les zones de la ciutat on l'Irene s'ha fet notar amb més força. Cuomo ha informat que a tot l'Estat hi ha 756.826 usuaris sense servei d'electricitat i ha alertat que "les apagades aniran augmentant a un ritme alt durant la jornada" mentre la tempesta continuï avançant cap a Nova Anglaterra. Bloomberg, que ha visitat aquest matí Battery Park i Central Park, té previst informar la població sobre quina és la situació a la ciutat, on ja hi ha qui pregunta si les evacuacions obligatòries o la suspensió del transport públic són mesures massa contundents per l'impacte que ha tingut l'Irene.





El transport, encara tancat

L'Autoritat Metropolitana de Transport (MTA) de la ciutat ja ha desplaçat nombrosos operaris a diversos punts de les línies de transport suburbà per començar a dragar l'aigua que ha inundat algunes estacions i punts dels túnels per poder restaurar el servei com més aviat millor. Tot i això, els responsables de la xarxa de transport no confirmen encara si el servei de metro, tren i autobús funcionarà a primera hora de dilluns, quan els mercats borsaris sí que planegen operar amb normalitat. Fins i tot es preveu que s'inaugurin els partits a l'Open de tennis dels Estats Units, segons han informat els organitzadors.

stats