Estats Units
Internacional 06/02/2012

Els Estats Units endureixen les sancions a l'Iran

La Casa Blanca ha bloquejat tos les actius del govern iranià al país. A més, els països que facin negocis amb Teheran s'enfrontaran a represàlies per part de Washington

JACKIE CLAMES (The New York Times)
2 min
President dels Estats Units, Barack Obama / AFP

WashingtonLa Casa Blanca ha anunciat aquest dilluns que aplicarà sancions més estrictes contra l'Iran pel seu programa nuclear i ha fet el pas de bloquejar tots els actius del govern iranià als Estats Units, inclosos els béns del Banc Central del país islàmic. El president nord-americà, Barack Obama, ha advertit també que les institucions financeres d'altres nacions que facin negocis amb el Banc Central iranià podrien enfrontar-se a sancions importants per part dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama ha respost amb aquestes sancions a les creixents tensions entre l'Iran i Occident pel programa d'energia nuclear que va iniciar fa uns mesos Teheran.

La setmana passada una missió d'observadors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica va haver de marxar de l'Iran després que el règim censurés alguns punts de la inspecció nuclear. Malgrat que l'equip tornarà a l'Iran a finals d'aquest mes, els diplomàtics occidentals han conclòs que l'Iran sembla decidit a respondre amb evasives. La negativa a una inspecció per part de Teheran ha augmentat la preocupació que es fabriqui una arma nuclear.

En un comunicat, la Casa Blanca ha explicat que les últimes sancions volen "emfatitzar de nou el missatge de l'administració a Teheran – que s'enfrontarà a una pressió econòmica i diplomàtica creixent fins que es dirigeixi com cal a la comunitat internacional, amb una documentació transparent sobre la naturalesa del seu programa nuclear".

Un funcionari del Departament del Tresor s'ha posat en contacte amb els aliats i altres països per explicar com funcionaran aquestes sancions. L'administració pretén convèncer els clients d'Iran que canviïn a altres proveïdors de petroli. Països com Aràbia Saudita s'han compromès a impulsar la producció per compensar la falta de combustible. Alguns dels principals clients de l'Iran com Xina o la índia, han manifestat la seva intenció de seguir comprant el petroli al país.

stats