EUA
Internacional 31/01/2012

Obama confirma que avions nord-americans no tripulats bombardegen el Pakistan

Barack Obama ha reconegut que avions no tripulats dels EUA ataquen terroristes a les zones tribals del Pakistan. Remarca que els bombardejos es fan amb "precisió" i "prudència"

Ara
1 min

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha admès que avions no tripulats dels EUA ataquen regularment militants sospitosos a les zones tribals del Pakistan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els EUA no parlen públicament d'aquest tipus d'operacions. Obama ha remarcat que els bombardejos "són molt precisos, van dirigits contra Al-Qaida i els seus afiliats", i ha assegurat, preguntat per les víctimes civils, que s'actua amb molta prudència i que són mínimes.

Barack Obama ha justificat les accions com una alternativa a altres accions militars "molt més intrusives". El president ha fet aquestes declaracions durant una trobada virtual amb ciutadans a la xarxa social de Google, Google+, que també s'ha retransmès en directe per YouTube. Obama ha respost des de la Casa Blanca la que ha estat la primera entrevista completament virtual d'un president dels EUA.

Atacs que van començar amb Bush

L'ús dels avions no tripulats, operats de manera remota dels dels EUA, per atacar terroristes al Pakistan va començar amb el mandat de George W. Bush, però els atacs s'han més que doblat durant l'administració Obama.

Milers de persones han mort per aquests bombardejos, tant civils com militants, cosa que ha causat indignació al Pakistan. Segons calcula l'organització New America Foundation, el 2010 hi va haver 118 atacs amb avions no tripulats, i el 2011 la xifra va ser de 70. Un dels atacs més mortífers va ser al març del 2011, quan 40 persones van morir en una trobada tribal. Es creu que molts d'ells eren civils.

Entre els terroristes que es creu que han estat eliminats pels bombardejos hi ha l'exlíder talibà de la zona del Waziristan, Amir Baitul·lah Mehsud, i l'espia d'Al-Qaida Ilyas Kashmiri.

stats