EUA
Internacional 30/11/2010

El Pentàgon presenta un informe per derogar la llei que exclou els homosexuals de l'Exèrcit

El Pentàgon presentarà avui un informe sobre els efectes que tindria abolir la llei que exclou els homosexuals de l'Exèrcit dels EUA, coneguda com 'Don't ask, don't tell' (No preguntis, no diguis)

Acn
2 min
Avió militar americà F/A-18F

Nova YorkEl secretari de defensa nord-americà, Robert Gates, i l'almirall Mike Mullen presentaran aquesta tarda, hora local, una enquesta realitzada entre militars que analitza la seva opinió sobre la derogació d'aquesta llei, que durant més de deu anys ha prohibit als soldats obertament homosexuals servir el seu país. The Washington Post va filtrar alguns dels resultats de l'informe. Segons el diari, el 70% dels militars considera que l'impacte d'acabar amb la llei seria "positiu, mixt o inexistent".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'informe, de més de 300 pàgines, inclou una enquesta a militars en actiu i a les seves famílies, i estableix com el Departament de Defensa podria aplicar un canvi de política si el Congrés vota la derogació. Les enquestes es van enviar a 400.000 soldats, però la gran majoria no les va respondre. El Pentàgon va rebre 115.000 respostes, al voltant d'un 28%, segons publica la CNN.

Així, aquesta investigació prepara el terreny perquè el Congrés, amb majoria republicana a la Cambra de Representants, posi el punt i final a la prohibició que impedeix als soldats declarats obertament homosexuals servir a l'Exèrcit nord-americà. Segons les organitzacions de defensa dels drets dels homosexuals, més de 12.000 militars han estats retirats de les forces armades per l'aplicació de la normativa Don't ask, don't tell.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va prometre que acabaria amb aquesta llei, aprovada pel govern de Bill Clinton el 1993. Però el president nord-americà és partidari que sigui el Conrés qui acabi amb la prohibició i no els tribunals federals. El mes passat la jutgessa federal Virginia Philipps va dictaminar que la llei viola els drets civils dels homosexuals i va instar l'administració Obama a invalidar-la i a anul·lar tots els processos oberts sota aquesta normativa. La sentència de Philipps assenyala que la llei viola la primera i la quinta esmena de la Constitució.

El govern dels EUA va presentar un recurs dos dies després per ajornar el bloqueig de la normativa i un tribunal federal d'apel·lacions de San Franciso va decidir mantenir la llei fins que no es revisés si viola els drets dels homosexuals que volen servir a l'Exèrcit. S'espera que l'informe que presentarà aquest dimarts el Pentàgon acabi amb el litigi als tribunals i aplani el camí perquè el Congrés posi definitivament el punt i final a aquesta polèmica llei.

stats