MÓN
Internacional 12/06/2011

Sense notícies de Sarah Palin

48 hores després de fer-se públics els més de 24.000 correus electrònics de la líder republicana, només han aparegut detalls sense importància de la seva activitat com a governadora d'Alaska

Redacció
3 min
Palin correus Alaska

BarcelonaDesenes de nord-americans han passat el cap de setmana furgant entre els correus electrònics de la líder ultraconservadora nord-americana Sarah Palin per veure si hi trobaven res de compremetedor. 48 hores després no hi ha notícies destacables sobre el seu passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els documents pesen prop de 50 quilos i recullen els seus primers 21 mesos com a governadora d'Alaska, l'any 2008. Diversos mitjans de comunicació van demanar que es publiquessin els seus correus electrònics personals, poc després que fos nomenada candidata a la vicepresidència al costat de John McCain. Aquest divendres el govern d'Alaska va fer públics els papers.

Només s'han mantingut en privat unes dues mil pàgines que contenien informació privada. La resta ha quedat en mans de la premsa, que aquest divendres va demanar la col·laboració ciutadana per trobar l'agulla al paller: algun correu que comprometi la líder del moviment conservador Tea Party.

Periodistes de diversos mitjans es van desplaçar a Juneau, la capital d'Alaska, per llegir els correus.

El Washington Post va fer una crida a "100 lectors organizats i diligents" per ajudar els seus periodistes a analizar els correus electrònics. The New York Times va anar més enllà i va escanejar i publicar els mails al seu web.

Altres mitjans, com NBC, Propublica i Mother Jones, han contractat una empresa especialitzada per processar el material.

Fins ara, poca cosa. Segons Politico, la majoria dels missatges fan referència a acords de govern normals i corrents. També mostren la correspondència de Palin amb els seus ajudants, admiradors i membres de la seva administració.

Els correus electrònics revelen la irritació de Palin per l'anomenat escàndol "Troopergate". La governadora va ser acusada d'haver-se venjat personalment de l'exmarit de la seva germana, un policia (trooper) d'Alaska.

"Demano disculpes si semblo frustrada amb aquest tema. Suposo que ho estic. Em mata adonar-me què mal informats estan els legisladors, els periodistes i altres persones sobre aquesta qüestió", va escriure als seus col·legues.

Preocupada per la seva imatge

Els documents també mostren exemples de com la líder de l'ultraconservador Tea Party s'esforçava per controlar la seva imatge pública. Per exemple, un d'ells mostra com el seu assistent Joe Balash li va escriure les respostes en un teleprompter sobre una entrevista sobre la política energètica d'Alaska en un canal de televisió del Canadà. "Tots vostès són increïbles", va escriure Palin al seu equip.

Els correus també reflecteixen el malestar de Palin sobre l'acarnissament dels periodistes sobre la seva cultura general, i en concret sobre la qüestió dels dinosaures. I és que hi va haver qui li va preguntar, per provar la seva cultura general, si els dinosaures i els humans van coexistir.

Un altre afer polèmic, el del llit bronzejador, també ha aparegut entre els mails. Palin aclareix en un correu que havia pagat una cabina de bronzejat instal·lada a la mansió del governador de Juneau i que feien servir les seves filles.

L'exgovernadora va respondre a un assessor, exasperada: "Em sap molt de greu que l'oficina estigui inundada d'aquesta manera! Els dinosaures, encara?", va escriure. "Provaré d'avançar sobre això dins el meu cap abans de respondre. I el vell i usat llit de bronzejar que les meves filles van fer servir algunes vegades a Juneau? Sí, vam pagar nosaltres".

De moment, l'afer dels correus juga a favor de Palin. I just quan més ho necessita. És a punt d'anunciar la seva intenció d'aspirar a la presidència dels Estats Units com a líder republicana.

stats