MÓN
Internacional 28/08/2011

"Sembla que el pitjor ja ha passat"

La directora catalana de teatre Sílvia Sanfeliu informa, des del centre de Manhattan, del pas de la tempesta Irene per la ciutat de Nova York. Segons explica, “gairebé ha passat l'alarma i les notícies semblen optimistes”

Redacció
2 min
"ves-te'n 'Irene', a la planxa de fusta que protegeix aquesta finestra / EFE

Nova York“Sembla que el pitjor ja ha passat”. Aquest és el testimoni d'última hora de la directora catalana de teatre Sílvia Sanfeliu, que ha passat l'estiu a Nova York per temes de feina. Sanfeliu ha viscut en primera persona el pas de l'huracà Irene, que ara ja és tempesta tropical. Des del centre de Manhattan, informa que “no ha parat de ploure” i que “la tempesta ara és al nord, en direcció a Boston”. Tot i així, “gairebé ha passat l'alarma i les notícies semblen optimistes”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons explica, a la ciutat de Nova York, les conseqüències de l'arribada de l'ara ja tempesta tropical, no ha provocat destrosses greus. “Només s'han inundat uns carrers del sud de Manhattan, els que són més a prop de l'aigua”, ha dit. Tot i això, “les autoritats encara no es plantegen obrir els ponts i túnels a la circulació, ni tampoc diuen res sobre quan es restablirà la normalitat del transport públic”. A més, el transport aeri també està en suspens. “Els aeroports continuen tancats, i milers de vols, cancel·lats”, explica Sanfeliu.

Sanfeliu ha estat testimoni d'unes imatges molt poc habituals al centre de Nova York: “Els carrers buits de gent i cotxes, les botigues i els altres establiments, també buits”, explica. Des d'un apartament en un novè pis del carrer 45 amb l'avinguda Lexington, a tocar de l'edifici Chrysler i l'estació Grand Central, explica que la zona on s'allotja no ha hagut de ser evacuada ja que no hi ha perill d'inundació. En canvi, segons diu, la part de Battery Park, a tocar de Wall Street, sí que ha estat evacuada. També les zones de Brooklyn i Staten Island.

Les provisions també s'han convertit en un problema a la ciutat i molts supermercats han esgotat les existències. Els ciutadans han fet cas de les recomanacions de les autoritats i s'han tancat a casa. “Ja fa un parell de dies que avisaven, així que em vaig assegurar de tenir aigua a la nevera, i vaig anar al supermercat a buscar menjar”, explica Sanfeliu. “Tinc el que cal per estar tancada a casa les hores que faci falta. M'he quedat a l'apartament des de dissabte a la tarda i vaig veient què van dient les noticies a la televisió”.

Segons ella mateixa reconeix, “de fet, en tot el cap de setmana no hi ha gaire res a fer fora de casa”, ja que les autoritats de la ciutat han tancat el metro, han suspès el servei d'autobusos, han cancel·lat totes les funcions de teatre a Broadway i cap museu, biblioteca o cinema ha obert les portes.

stats