Estats Units
Internacional 08/07/2011

Texas executa un presoner mexicà, malgrat la intervenció d'Obama

Humberto Leal va ser condemnat a la pena capital el 1995 per haver violat una noia de 16 anys. El president nord-americà hauria intentat aturar l'execució advertint que s'estaven violant les lleis internacionals, que obliguen a oferir assistència consular als acusats

Agències
1 min

BarcelonaEl presoner mexicà Humberto Leal ha sigut executat aquesta nit passada a Texas, després que el Tribunal Suprem dels EUA s'hagi negat a detenir la seva mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Leal, de 38 anys i acusat d'haver violat una noia de 16 el 1994, ha sigut declarat mort a les 18.21 (23.21 hora catalana) a la presó de Huntsville, la més antiga de Texas i on l'Estat nord-americà executa totes les penes de mort, minuts després de rebre la injecció letal.

L'advocada que encapçalava la defensa del condemnat, Sandra Babcock, ha denunciat que els EUA no han complert amb el compromís de fer valdre la llei i ha indicat que l'acusat no va rebre l'assistència consular que li pertocava durant el judici celebrat el 1995, en què va ser declarat culpable. La Casa Blanca també hauria intervingut per evitar el que considera “un dany irreparable de les obligacions dels EUA amb la legislació”. El mateix Obama va advertir que l'execució d'Humberto Leal suposaria violar les lleis internacionals, però això no hauria fet tirar enrere el governador de Texas, Rick Perry, avalat pel TS nord-americà.

El cas de Leal és l'últim capítol que posa en relleu la polèmica moral i política que representa la pena de mort als EUA.

stats