Internacional 09/04/2013

Un cable de Wikileaks confirma la presència d'armes nuclears nord-americanes a Bèlgica

Un telegrama enviat des de l'ambaixada dels EUA a Brussel·les parla obertament d'armament atòmic americà estacionat a Kleine-Brogel

Efe
1 min
El fundador de Wikileaks, Julian Assange, parlant durant una teleconferència entre Londres i Washington

Brussel·lesUn cable firmat el 2009 per l'ambaixador dels EUA a Bèlgica i difós per Wikileaks confirma la presència d'armes nuclears nord-americanes a Bèlgica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El telegrama, enviat al departament d'Estat nord-americà des de la seva ambaixada a Brussel·les el 2009 pel seu titular en aquell moment, Howard Gutman, parla obertament de les "armes nuclears tàctiques americanes estacionades a (la base aèria de) Kleine-Brogel", segons ha informat aquest dimarts el diari 'Le Soir'.

Nombroses organitzacions i experts han parlat durant anys de la presència d'armament atòmic estatunidenc en aquesta instal·lació, però les autoritats belgues no ho havien confirmat ni desmentit oficialment, en línia amb la política habitual de l'OTAN en aquests casos.

Segons aquest cable del Grup d'Investigació i Informació sobre la Pau i la Seguretat (GRIP), Kleine-Brogel albergaria entre deu i vint bombes nuclears tàctiques del tipus B-61.

Segons experts citats per l'agència belga, EUA mantindria encara 240 bombes del mateix tipus a Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Holanda i Turquia.

stats