MÓN
Internacional 25/04/2011

Els abusos a la presó de Guantánamo, nova filtració de Wikileaks

Els 759 documents secrets del Pentàgon sobre el centre de detenció revelen que el principal propòsit del centre de detenció era "explotar" tota la informació dels reclusos malgrat saber que molts eren innocents

Agències
2 min
El centre de detenció de Guantánamo, en una imatge d'arxiu / REUTERS

BarcelonaEl portal Wikileaks ha difós aquest dilluns 759 documents secrets del Pentàgon que revelen que el govern dels EUA va utilitzar la presó de Guantánamo de forma il·legal per obtenir informació dels reclusos, molts d'ells clarament innocents. D'acord amb els documents oficials filtrats per Wikileaks, a la presó de Guatánamo els Estats Units "van crear-hi un sistema policial i penal sense garanties en què només importaven dues qüestions: quanta informació s'obtindria dels presos, encara que fossin innocents, i si podien ser perillosos en el futur", segons afirma el diari El País, que ha tingut accés als documents. Els informes estan datats entre 2002 i 2009 i en ells es revela el sistema que seguien els EUA per valorar els presos, que determinava si el reclús havia de quedar lliure, ser traslladat a un altre país o continuar a la presó creada per l'expresident George W. Bush el 2002 a l'illa de Cuba.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dels 779 reclusos que han passat per Guantánamo, només set han estat jutjats i condemnats fins al moment. "La presó funciona com una immensa comissaria de policia sense límit d'estada i en la qual la durada del càstig no és proporcional al fet comès", indica El País. 

El diari assenyala que ha tingut accés juntament amb altres mitjans internacionals, a través de Wikileaks, "a les fitxes militars secretes de 759 dels 779 presos que han passat per la presó, dels quals uns 170 segueixen reclosos". Segons el rotatiu madrileny, els documents revelen que el principal propòsit de la presó era "explotar" tota la informació dels reclusos tot i saber que molts d'ells eren innocents. El 60% va ser conduït a la base militar sense ser una amenaça "probable", afirma el diari en la seva edició digital. El País subratlla que "gent gran amb demència senil, adolescents, malalts psiquiàtrics greus i mestres d'escola o grangers sense cap vincle amb la jihad van ser conduïts al presidi i barrejats amb veritables terroristes com els responsables de l'11-S". 



60% d'innocents

El sistema per decidir qui queda lliure estableix tres nivells de risc: el més alt, quan la persona "probablement" suposa "una amenaça per als EUA, els seus interessos i els dels aliats"; el segon nivell, el mitjà, valora que "potser" el pres suposi un risc; al tercer graó, el més baix, apareixen els presos que han estat vuit o nou anys a Guantánamo i que suposen un risc “improbable" per a la seguretat del país. "Els EUA van determinar que 83 presos no suposaven cap risc per a la seguretat de la nació, i va reconèixer que 77 més eren una amenaça improbable per al país o els seus aliats", assenyala el diari. Sobre aquells que "potser" podrien suposar un perill per a la seguretat del país, els documents revelen que "els Estats Units no han cregut seriosament en la culpabilitat o amenaça de gairebé el 60% dels seus presoners".

Les autoritats dels EUA, ofeses

El departament d'Estat dels EUA i el Pentàgon ja han denunciat categòricament la filtració de documents secrets. "És desafortunat que diverses organitzacions mediàtiques hagin pres la decisió de publicar nombrosos documents obtinguts de manera il·legal per Wikileaks", assenyala el comunicat oficial. "Aquests documents contenen informació confidencial sobre detinguts actuals i passats de Guantánamo i condemnem rotundament la filtració d'aquesta informació sensible", explica el comunicat.

stats