MÓN
Internacional 25/01/2012

Obama promet igualtat d'oportunitats a la classe mitjana en l'arrencada de l'any electoral

El president dels Estats Units diu que els valors del país estan en perill en el discurs sobre l'Estat de la Unió. "És hora d'aplicar les mateixes regles als de dalt que als de baix", assegura

Efe
3 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet de la justícia econòmica la seva bandera en el discurs anual sobre l'Estat de la Unió, en què ha presentat el que sens dubte serà el seu programa per a la reelecció en les presidencials de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant una hora, davant les dues cambres del Congrés, el president nord-americà ha insistit que els valors del país –les oportunitats i les regles iguals per a tothom– es troben en perill i cal prendre mesures urgents per impedir-ho. És, segons ell, "la qüestió clau de la nostra època".

"És hora d'aplicar les mateixes regles als de dalt que als de baix: ni plans de rescat, ni dons, ni escapatòries ... Que cadascú assumeixi les seves responsabilitats", ha destacat, en una intervenció centrada clarament en l'economia i en què la política exterior només ha ocupat un paper secundari.

Aplaudit unes seixanta vegades, Obama ha presentat un pla "per construir una economia que duri".

El pla es basa en promoure la innovació manufacturera i la creació d'ocupació en territori nord-americà, encoratjar el creixement del sector de les energies netes i fomentar l'educació.

Obama també remarca que tots els nord-americans han de regir-se sota les mateixes regles i rebre les mateixes oportunitats, i per això proposa que aquells que ingressin més d'un milió de dòlars paguin almenys el 30% dels seus ingressos en impostos.

Per subratllar aquest missatge, ha reclutat la secretària del multimilionari Warren Buffett, Debbie Bosanek, una de les convidades a presenciar la seva intervenció des del balcó de la primera dama.

Buffett va fer famosa a Bosanek en defensar l'any passat que els rics paguessin més impostos, posant de relleu que les regles fiscals als EUA són tals que, proporcionalment, la seva secretària paga molt més a l'erari públic que ell.

Si la igualtat s'ha d'aplicar al tracte i les oportunitats als ciutadans, també s'ha de fer el mateix amb els països.

Així, el president ha carregat contra el que va considerar les pràctiques deslleials en la competència comercial per part de la Xina, com la pirateria intel·lectual, i ha anunciat una nova unitat que es dedicarà a combatre aquest tipus d'irregularitats en el comerç internacional.

Obama també ha anunciat mesures per fomentar la innovació de les empreses manufactureres, en particular en l'àrea de l'alta tecnologia, i fomentar que creïn llocs de treball en territori nord-americà.

També ha reclamat nous esforços en favor de les energies netes i ha plantejat mesures com el desenvolupament d'aquestes tecnologies en terrenys públics per donar subministrament a tres milions de llars.

En el terreny de la política exterior, el president, que ha començat el seu discurs amb una al·lusió a un dels seus grans èxits, la mort del líder d'Al-Qaida, Ossama Bin Laden, ha reiterat que la guerra a l'Afganistan està encaminada per concloure en tres anys.

Sobre l'Iran, país amb el qual manté un fort contenciós sobre el seu programa nuclear, Obama ha insistit que "no hi ha opcions fora de la taula" però ha considerat que una solució pacífica "encara és possible".

A Síria, ha assegurat que no dubta que el règim del president Baixar al-Assad "descobrirà aviat que les forces del canvi no tenen marxa enrere i no es pot negar la dignitat humana".

En el quart any d'un mandat caracteritzat pels durs enfrontaments entre demòcrates i republicans, el president ha assegurat que "col·laboraré amb qui calgui al Congrés per donar impuls (a aquestes idees)". Però també ha advertit que "combatré l'obstrucció amb accions".

El moment més emotiu de la nit, però, ha estat quan, moments abans del discurs, enmig dels aplaudiments de demòcrates i republicans, Obama s'ha fos en una abraçada amb la congressista Gabby Giffords, ferida greument d'un tret l'any passat.

Després del seu discurs, el president té previst començar dimecres una gira per cinc estats del país, claus en el mapa electoral –Iowa, Arizona, Nevada, Colorado i Michigan–, per promoure les propostes presentades avui.

stats