WIKILEAKS
Internacional 12/12/2010

Els casos catalans 'destapats' per Wikileaks

Els cables filtrats per l'organització d'Assenge indiquen quines són les principals preocupacions dels nord-americans respecte de Catalunya

Redacció
2 min

BarcelonaEls fets consignats pels cables dels diplomàtics nord-americans a Barcelona són, majoritàriament, coneguts per la població catalana. Tanmateix, els documents reflecteixen el punt de vista amb què s'ho miren els Estats Units i, en algun cas, les pretensions americanes respecte de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Port de Tarragona

Washington va demanar al govern espanyol que permetés que vaixells nuclears nord-americans poguessin atracar al port de Tarragona, com ja ho està fent als ports de Cartagena, Palma de Mallorca i Rota. A més de Tarragona també es va plantejar fer servir el port de Las Palmas.

Grifols

En un document sobre els 300 punts sensibles del planeta, els Estats Units hi van situar una empresa catalana, Grifols, dedicada a la fabricació de plasma i hemoderivats sanguinis. De la península també parlava de l’estret de Gibraltar i del gasoducte que la connecta amb l’Àfrica.

Ministra González-Sinde

En una conversa del mes de febrer d’aquest any, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde va dir a l’ambaixador nord-americà, en plena polèmica per la Llei del Cinema que es tramitava al Parlament, que el doblatge de pel·lícules al català era “artificial” i “desproporcionat”.

Estatut

George W. Bush va felicitar, a través del seu ambaixador, José Luis Rodríguez Zapatero per com havia portat la negociació de l’Estatut. Per la seva part, Maria Teresa Fernández de la Vega es va mostrar convençuda que l’Estatut s’aprovaria sense problemes al referèndum.

Màfia russa

A finals de l’any passat, l’ambaixada nord-americana a Madrid envia un missatge al departament d’Estat on parla de la preocupació per la presència de la màfia russa a Catalunya. El document explicava que molts hi venien atrets per les destinacions turístiques del litoral català i després decidien instal·lar-s’hi.

Jihadistes

Catalunya és el punt més calent de l’islamisme radical a tot l’estat, segons un dels missatges filtrats. El govern nord-americà va decidir crear un centre d’intel·ligència al consolat de Barcelona l’octubre del 2007. La capital catalana és una via important de tràfic de persones, drogues i diner negre, segons els EUA.

stats