MÓN
Internacional 04/01/2012

Mitt Romney guanya el primer assalt de les primàries republicanes per només vuit vots

L'exgovernador moderat de Massachusetts supera pels pèls l'ultraconservador Rick Santorum al 'caucus' d'Iowa. Els resultats evidencien la falta d'un líder clar entre els republicans. Paul és tercer. Perry fracassa i anuncia que reconsiderarà la seva candidatura

Ara
3 min
Mitt Romney

Des MoinesL'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney arrenca amb bon peu la cursa de les primàries republicanes. Després d'un emocionant recompte que ha acabat de matinada, el candidat moderat s'ha imposat per només vuit vots a l'exsenador ultraconservador Rick Santorum, en el caucus d'Iowa, la primera cita del llarg procés per escollir el rival d'Obama en les eleccions presidencials de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Romney ha obtingut 30.015 vots enfront dels 30.007 de Santorum, en el resultat més ajustat de la història d'aquestes assemblees populars. Ha calgut esperar fins a l'última urna per desfer el que, en realitat, és un empat tècnic, després que els dos candidats hagin obtingut el 25% dels vots.

En tercer lloc ha quedat el congressista Ron Paul, que ha obtingut el 21,3% dels vots.

Els resultats confirmen la falta d'un líder clar entre les files republicanes.

La transcendència real del caucus a l'estat d'Iowa és relativa, però el fet de ser el primer assalt en la llarga cursa de les primàries dóna molta notorietat al guanyador. Els dos candidats republicans han mantingut el frec a frec vot a vot fins al final de l'escrutini.

Molt per darrere dels tres més votats ha quedat l'expresident de la Cambra de Representants dels Estats Units Newt Gingrich, que ha obtingut el 13,3% dels vots i es consolida en el quart lloc.

Perry reconsiderarà la candidatura

El governador de Texas, Rick Perry, amb el 10,3%, s'ha hagut de conformar amb el cinquè lloc i ja ha anunciat que reconsiderarà la seva candidatura després dels mals resultats.

En sisè lloc hi ha la congressista Michele Bachmann, que obté el 5% dels vots. Un setè aspirant, l'exgovernador de Utah Jon Huntsman, va optar per no fer campanya en aquest estat.

Els resultats suposen una excel·lent notícia per a Santorum, afavorit pels votants evangèlics i que fins fa molt poc figurava en els últims llocs en les enquestes.

Per contra, Bachmann, que l'estiu passat apareixia en els sondejos com la favorita i es va imposar en una consulta informal de votants republicans en aquest estat, obté una contundent derrota.

Romney

L'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney és el candidat més moderat de tots i, segons les enquestes, el republicà que trauria més bons resultats en les presidencials davant Obama, justament per la capacitat de guanyar vots per l'esquerra. Amb tot, la seva candidatura topa amb l'ala dreta del Partit Republicà. L'exgovernador de Massachusetts va intentar obtenir la candidatura republicana el 2008, però va perdre contra John McCain i ara creu que ha arribat la seva hora. Aquest empresari, fill d'una bona família, és mormó, una religió no gaire ben acceptada als EUA, i rep atacs perquè va aprovar una reforma sanitària semblant a la que va fer Obama.

En una compareixença davant els seus partidaris en un hotel a Des Moines, la capital de l'estat, i acompanyat de la seva dona, Anne, Romney ha afirmat que la presidència d'Obama ha sigut un "mandat fallit" i que ara la seva candidatura "posarà de nou els EUA en el bon camí ".

Santorum

Santorum, un catòlic ultraconservador de Pennsilvània que va ser senador fins al 2006 i que compta amb el suport dels votants religiosos, té una gran capacitat per connectar amb el votant normal i corrent. Alhora, però, té un gran handicap: la manca de pressupost. Tot i els bons resultats a Iowa, no està clar que trobi prou dòlars i voluntaris per competir en altres estats.

L'exsenador

El simbolisme d'Iowa

Els simpatitzants del Partit Republicà estaven citats a les urnes, per comitès de barri o veïnals, per escollir quin dels sis candidats prefereixen. Bill Clinton, George Bush pare, Ronald Reagan i Jimmy Carter van arribar a la Casa Blanca però van perdre al caucus d'aquest estat. Tot i així, aquesta primera elecció –que dóna el tret de sortida a les primàries dels partits– es considera clau perquè els candidats hi aconsegueixen notorietat entre els votants.

L'elecció es fa en escoles, biblioteques i d'altres seus públiques de tot l'estat. Iowa, tradicionalment conservadora, va vestir-se de blau –per sorpresa– en les presidencials del 2008, quan va donar suport a Obama. Però les enquestes apunten que tornarà al roig enguany.

Les properes eleccions primàries es faran a l'estat de New Hampshire, el 10 de gener. Mitt Romney surt com a favorit. L'excandidat John McCain, que va perdre les últimes eleccions davant Obama, ja ha anunciat que li donarà el seu suport.

stats