EUA
Internacional 13/12/2010

Un jutge declara inconstitucional l'obligació de tenir una assegurança sanitària

Un jutge federal de Virgínia, Henry Hudson, ha declarat inconstitucional part del contingut de la llei de reforma del sistema de sanitat aprovada per Obama, concretament aquella part que obliga els ciutadans a adquirir una assegurança de salut

Agències
1 min
El president Barack Obama amb les seves filles i la seva dona veient una obra de Nadal

Washington p { margin-bottom: 0.21cm; } En una sentència de 42 pàgines publicada avui Hudson sosté que el Congrés no pot obligar, com diu la reforma sanitària impulsada pel president Barack Obama, que les persones adquireixin una assegurança de salut.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La legislació requereix que la majoria de les persones adultes adquireixin una assegurança de salut abans de 2014 o que pagaran una multa, i el jutge ha dictaminat que és una "expansió sense precedents de les atribucions del govern federal, que no poden basar-se en l'autoritat del Congrés per regular el comerç interestatal".

La demanda l'havia presentat el fiscal general de l'estat de Virgínia, Ken Cuccinelli, i s'espera que el cas vagi ara al Tribunal Suprem de Justícia.

Diversos estats han promulgat lleis que invaliden en les seves jurisdiccions alguns aspectes de la legislació que va consumir el debat polític en el primer any de la presidència d'Obama.

La decisió que ha adoptat el jutge de Virgínia no és l'única que s'ha interposat contra la llei, que està sent qüestionada en tribunals federals de tot el país.

En dues altres demandes, dos jutges federals han dictaminat que aquesta mateixa estipulació és, en canvi, legal, i un jutge federal a Florida sospesa la constitucionalitat del mandat d'assegurança mèdica individual en una querella presentada de forma conjunta per 20 estats.

stats