MÓN
Internacional 08/03/2011

Obama reprèn les comissions militars a Guantánamo

El president nord-americà va suspendre aquest procediment només prendre possessió del càrrec. L'administració demòcrata insisteix, però, que vol acabar definitivament amb la presó

Acn
2 min

Nova YorkEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha decretat una ordre que permet reprendre les comissions militars per jutjar presoners de Guantánamo, un procediment que el líder nord-americà va suspendre a principis de 2009 només prendre possessió del càrrec. La mesura, feta pública a través d'un comunicat emès per la Casa Blanca, evidencia les dificultats que està tenint Obama per complir la seva promesa de tancar la presó, malgrat que la seva administració ha reiterat la seva voluntat d'acabar definitivament amb Guantánamo en un futur pròxim. Actualment hi ha 172 reclutes a Guantánamo, presó ubicada a l'illa de Cuba i qüestionada per la seva manera de tractar els presos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama va suspendre les comissions militars per jutjar certs presoners de Guantánamo al principi de 2009, just al començament del seu mandat, al·legant que la seva administració estava revisant la política interna de la presó. La Casa Blanca ha anunciat que aquesta revisió ja s'ha completat i que es poden rependre els processos per jutjar aquells presos amb causes pendents.

Segons recull l'agència Reuters, els primers presos en ser jutjats serien Abd al-Rahim al Nashiri, originari d'Aràbia Saudita i acusat de ser l'autor intel·lectual de l'atac al vaixell Cole el 2000; Ahmed al Darbi, originari també d'Aràbia Saudita i acusat de col·laborar en la planificació d'un atemptat a l'estret d'Ormuz; i també Obaidul·lah, originari de l'Afganistat i acusat de col·laborar amb Al-Qaida.

Al mateix temps, Obama ha emès una ordre executiva que estableix que Guantánamo podrà retenir aquells presoners que no puguin ser jutjats, entregats a altres països o transferits a altres centres, si es considera que representen una amenaça per a la seguretat dels Estats Units. La mateixa ordre estableix que hi haurà us sistema d'evaluació periòdica per aquest tipus de presoners.

"Anuncio una sèrie de mesures per portar els terroristes davant la justícia, donar a les nostres accions un marc de supervisió i assegurar-nos que es tracta els detinguts de manera digna. Crec fermament que els sistema nord-americà de justícia és una part important de la guerra contra Al-Qaida i els seus aliats".

L'Administració Obama ha destacat també les reformes que s'han aprovat a Guantánamo, com ara la prohibició de prendre declaració als presoners "emprant tractaments cruels, inhumans o degradants", així com i un "millor sistema per al maneig d'informació classificada".

La decisió de reprendre les comissions militars arriba després que el Congrés imposés a finals de l'any passat restriccions en la possibilitat de jutjar presos de Guantánamo en tribunals civils. L'administració Obama ha indicat que s'oposa a aquestes restriccions ja que suposen un desafiament "sense precedents" a l'autoritat de l'executiu per determinar la manera més efecfiva per jutjar els reclutes de la controvertida presó.

Obama va prometre que tancaria Guantánamo, oberta el 2002 sota l'administració de George W. Bush, i polèmica per les condicions en què els Estats Units tracta els presos.

stats