Internacional 18/04/2013

Obama perd la batalla de les armes

Els senadors rebutgen l'esmena que volia ampliar la verificació d'antecedents per a tots els compradors d'armes. El president acusa els senadors de cedir a les pressions i mentides del lobi pro armes

Efe
2 min
El president Obama, aquest dimecres a la Casa Blanca / EFE

WashingtonEl president dels EUA, Barack Obama, ha acusat aquest dimecres alguns senadors de cedir a les pressions del lobi pro armes en rebutjar l'esmena bipartidista que pretenia ampliar la verificació d'antecedents per a tots els compradors d'armes. "Avui és un dia d'ignomínia per a Washington", ha dit el president des de la Casa Blanca després que fracassés aquesta votació clau a la cambra alta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"En comptes de donar suport a aquest compromís, el lobi de les armes i els seus aliats deliberadament van mentir sobre el projecte de llei i han pressionat alguns senadors, que han temut per la seva reelecció", ha criticat Obama, envoltat d'alguns dels pares de les víctimes de la massacre de l'escola elemental de Newtown (Connecticut).

"Diuen que crearia una mena de registre 'Gran Hermano' de les armes, tot i que el projecte de llei fa justament el contrari. I, per desgràcia, aquest patró de propagació de falsedats sobre aquesta legislació serveix a un propòsit, perquè aquestes mentides molesten a una minoria de propietaris d'armes, que al seu torn intimiden molts senadors", ha afegit Obama, que en un discurs enèrgic ha argumentat que els senadors busquen "excuses, qualsevol excusa, per votar 'no'".

El text bipartidista, liderat pels senadors Pat Toomey, republicà per Pennsilvània, i Joe Manchin, demòcrata per Virgínia Occidental, era la principal esperança de consens al Congrés per seguir endavant amb la legislació sobre el control d'armes. Tot i que l'esmena ha obtingut 54 vots a favor i 46 en contra, tots els textos necessiten un mínim de 60 vots a favor per continuar la tramitació dins la cambra alta.

"He sentit alguns que deien que el bloqueig d'aquest pas seria una victòria. I la meva pregunta és: Una victòria per a qui? Una victòria per a què?", s'ha preguntat el president, per al qual els senadors han fet possible "la preservació del buit legal que permet als delinqüents perillosos comprar armes sense una verificació d'antecedents. Això no fa que els nostres nens estiguin més segurs", ha insistit, abans de prometre que "tard o d'hora" s'aconseguirà una legislació més estricta per al control de la venda d'armes als EUA. "Assumeixo que les nostres expressions de dolor i el nostre compromís de fer alguna cosa diferent per evitar que passin aquestes coses no són paraules buides. Crec que serem capaços d'aconseguir-ho. Tard o d'hora ho farem bé. El record d'aquests nens s'ho mereix, i és el que vol el poble nord-americà", ha conclòs.

stats