MÓN
Internacional 09/09/2011

Obama presenta un pla de xoc per fomentar l'ocupació

El president nord-americà necessita el suport de les dues cambres per aprovar les mesures. Els republicans controlen la Cambra de Representants i es podria repetir la pugna d'aquest estiu amb el sostre de dèficit

Efe
2 min
Obama s'ha dirigit al Congrés nord-americà

WashingtonEl president dels EUA, Barack Obama, ha presentat aquest divendres un pla d'ocupació per valor de 447.000 milions de dòlars en un discurs davant les dues Cambres del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El pla necessita de l'aprovació del Congrés, on els demòcrates controlen el Senat i els republicans la Cambra de Representants, cosa que pot donar lloc a una pugna partidista similar a la protagonitzada aquest estiu al voltant del augment del sostre de la deute.

En el seu discurs, Obama ha instat els legisladors una i altra vegada a "aprovar immediatament" el seu pla, que "proporcionarà un impuls a l'economia que s'ha estancat" i estarà "completament pagat".

Segons Obama, a "tot el que es proposa hi han donat suport tant republicans com demòcrates".

Entre altres coses, ha subratllat, la mesura aportarà retallades d'impostos per a empreses que contractin nous treballadors i retallarà gravàmens sobre el salari dels treballadors i les petites empreses.

"Donarà un impuls a l'economia, que s'ha estancat, i donarà confiança a les empreses que, si inverteixen i contracten, tindran clients per als seus productes i serveis", ha assenyalat.

En una al·lusió a les demandes republicanes que es respongui a la crisi econòmica amb una disminució de la despesa pública per retallar el dèficit fiscal, Obama ha assegurat que "tot el que hi ha al projecte de llei estarà completament pagat. Tot".

Per sufragar el programa, el president proposa que la supercomissió, creada arran de l'acord sobre el sostre del deute, que ha d'identificar abans de desembre retallades en la despesa pública per valor d'1,5 bilions de dòlars en la pròxima dècada, afegeixi a aquest total el cost del programa.

A més, el pròxim 19 de setembre presentarà un nou pla "més ambiciós" de retallada del dèficit pressupostari, "un pla que no només cobrirà el cost d'aquest projecte de llei, sinó que estabilitzarà el nostre deute a llarg termini".

Segons ha subratllat, les seves propostes "reduirien el dèficit mitjançant retallades de la despesa addicionals, mitjançant ajustos modestos als programes de salut i mitjançant una reforma del nostre codi fiscal que faci que els nord-americans més acomodats i les empreses més grans paguin la seva part".

L'augment dels impostos als ciutadans més rics és una reclamació constant del president per fer front al dèficit fiscal, encara que fins ara la resistència al peu de la lletra dels republicans ho ha fet impossible.

stats