MÓN
Internacional 01/08/2011

Obama anuncia un acord per evitar la fallida als Estats Units

El president i els líders demòcrates i republicans han anunciat un compromís d'última hora que ara haurà d'aprovar el Congrés

Efe
2 min
Barack Obama

WashingtonEls Estats Units han aconseguit aquesta matinada arribar a un acord per elevar el sostre del deute i evitar que el país suspengui pagaments el 2 d'agost, després de setmanes d'infructuoses negociacions i fallides votacions al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Els líders de les dues cambres han arribat a un acord que redueix el dèficit i evita la moratòria", ha dit Obama en una declaració a la Casa Blanca aquest diumenge a la nit.

Les negociacions privades que la Casa Blanca va forçar dissabte amb el líder de la minoria republicana al Senat, Mitch McConnell, s'han convertit en la clau per ressuscitar un procés marcat per l'obstruccionisme de demòcrates i republicans.

L'acord augmentarà el sostre del deute prou per no haver de tornar-lo a alçar fins que acabi 2012, i passin les eleccions presidencials. Es desvincula, per tant, el debat del deute de la cursa electoral a la Casa Blanca.

Segons el líder republicà Mich McConnell el pla projecta una reducció del dèficit de 3 bilions de dòlars en els pròxims 10 anys, en dues fases i amb la garantia que no hi haurà augment d'impostos almenys en l'etapa més immediata.

La primera fase, segons ha explicat Obama, rebaixarà "al voltant d'1 bilió de dòlars en despeses en els pròxims 10 anys", en "retallades que tots dos partits ja havien acceptat durant el procés" de debat sobre el deute, i que aparquen les decisions més polèmiques per més tard.

En una segona fase, un nou comitè bipartidista al Congrés haurà d'emetre abans de novembre "la seva proposta per seguir reduint el dèficit", en què "tot estarà sobre la taula", inclosos els retalls d'impostos, ha explicat el mandatari.

El Senat ha descartat virtualment el pla sobre el deute del líder de la majoria demòcrata en aquesta cambra, Harry Reid.

Reid ha anunciat, però, que donarà suport al pla que ha resultat de les negociacions entre la Casa Blanca i McConnell, sempre que la resta de demòcrates al Senat decideixin donar suport a la iniciativa.

"El senador Harry Reid ha subscrit l'acord sobre el sostre del deute a l'espera que el caucus (demòcrata) l'aprovi", ha dit el seu portaveu, Adam Jentleson, en un comunicat.

Tant el president Barack Obama com el vicepresident Joe Biden han tingut un paper actiu en les negociacions, que s'han reprès després que la proposta de Reid fos rebutjada a la Cambra de Representants dissabte.

Un dia abans, el pla del president de la cambra baixa, John Boehner, s'havia estavellat també al Senat, després de ser aprovat en la instància inferior.

Segons fonts pròximes a les negociacions, el nou acord pren elements tant del pla de Reid com del de Boehner, i permetrà estalviar 917.000 milions de dòlars en els pròxims 10 anys i elevar el sostre del deute en 900.000 milions en dues fases abans del final d'aquest any.

Després d'una reducció immediata del dèficit del voltant d'1 bilió de dòlars, el nou comitè bipartidista al Congrés garantiria almenys uns altres 1,5 bilions menys de dèficit, segons el diari especialitzat Politico.

Reid i McConnell han tancat les sessions al Senat amb una convocatòria als seus companys de pla aquest dilluns a primera hora per tal d'analitzar el pla en detall.

stats