ESTATS UNITS
Internacional 13/02/2013

Obama promet un govern "més intel·ligent" per rescatar la classe mitjana

El president dels Estats Units aposta per la despesa pública, l'educació, l'energia neta i un increment del salari mínim en el seu primer discurs de l'Estat de la Unió després de la reelecció

Agències
3 min

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha fet una crida a l'acció per impulsar el creixement econòmic, rescatar la classe mitjana i fer realitat una agenda progressista que inclou la reforma migratòria, el control de les armes i la lluita contra el canvi climàtic. Ho ha fet aquesta matinada en el tradicional discurs de l'Estat de la Unió, el primer des que va ser reelegit al novembre. La mesura més destacada és la pujada del salari mínim progressiva de 7,25 a 9 dòlars (6,67 euros) l'hora.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama també ha anunciat la retirada de 34.000 soldats de l'Afganistan en un any i l'inici de negociacions amb la Unió Europa per crear una zona de lliure comerç. També ha promès fermesa contra les amenaces nuclears de Corea del Nord.

La "tasca pendent" després d'haver "tret la runa de la crisi" és aconseguir un govern no pas més gran, sinó "més intel·ligent", que "treballi en nom de la majoria, no d'uns quants", ha dit el president.

Més llocs de treball i increment del salari mínim

"Una economia en creixement que creï bons llocs de treball per a la classe mitjana: aquesta ha de ser l'estrella polar que guiï els nostres esforços", ha subratllat en alertar que els beneficis empresarials "s'han disparat a màxims", mentre "des de fa més d'una dècada els salaris i ingressos amb prou feines s'han mogut ".

Obama ha expressat el seu desig que "la propera revolució manufacturera sigui 'feta als Estats Units'", en anunciar la creació de tres nous centres d'innovació manufacturera perquè el país sigui "un imant per a nous llocs de treball".

Per al creixement de la classe mitjana, els nord-americans "han de tenir accés a l'educació i a la formació que exigeixen els llocs de treball avui en dia", ha argumentat Obama en proposar més inversions per ampliar l'accés a programes preescolars d'"alta qualitat". També ha apostat per "fer accessible a tothom l'educació infantil".

L'aposta per l'educació i les energies netes és una peça clau del pla econòmic presentat pel president, que també ha instat els congressistes "a deixar els interessos partidistes de banda" i treballar "per un pressupost que reemplaci les retallades insensates amb estalvis intel·ligents i sàvies inversions en el futur".

La reducció del dèficit públic en què fa mesos que estan embrancats demòcrates i republicans "no és per si sola un pla econòmic", ha advertit Obama.

La Constitució "no ens converteix en rivals pel poder, sinó en socis pel progrés", ha afegit Obama citant John F. Kennedy a l'inici del seu discurs.

Control d'armes

"Les famílies de Newtown mereixen un vot. Les famílies d'Aurora mereixen un vot. Les famílies de Oak Creek, Tucson, Blacksburg i d'un gran nombre d'altres comunitats esquinçades per la violència armada, totes mereixen un simple vot", ha remarcat Obama en esmentar diverses de les tragèdies recents causades per les armes al país.

Així, en un dels moments més aplaudits, ha instat el Congrés a aprovar lleis per al control de les armes perquè, ha dit, després de la massacre en una escola de Newtown, aquesta vegada el debat "sí que és diferent" i una "aclaparadora majoria" dels nord-americans "han unit forces" al voltant d'impulsar reformes "de sentit comú".

La reforma migratòria i la lluita contra el canvi climàtic

A més, ha promès que promulgarà "immediatament" una reforma migratòria integral si el Congrés l'aprova, i també que adoptarà "mesures executives" per afrontar el canvi climàtic si els legisladors no prenen la iniciativa sobre això.

Política exterior: s'accelera la retirada de l'Afganistan

En política exterior no hi ha hagut anuncis significatius més enllà del retorn dels soldats de l'Afganistan i de reiterar que prendrà "mesures fermes" en resposta a les amenaces nuclears de Corea del Nord. També s'ha compromès a fer "el que calgui" per impedir que l'Iran obtingui una arma atòmica.

Obama també ha confirmat que els EUA negociaran amb Rússia "per aconseguir més reduccions" dels respectius arsenals nuclears i avançar el llançament de les negociacions amb la UE per a una zona de lliure comerç transatlàntica, encara que no n'ha donat més detalls.

stats