MÓN
Internacional 09/04/2011

Obama salva els pressupostos pels pèls amb una retallada rècord

El president nord-americà pacta amb els líders del Congrés una reducció de la despesa de 37.800 milions. Si no haguessin arribat a un acord abans de mitjanit, el govern hauria quedat paralitzat, i hauria perillat el sou de centenars de milers de funcionaris

Agències
2 min
Barack Obama compareix

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, i congressistes demòcrates i republicans han pactat aquesta matinada una llei de finançament que mantindrà el govern en funcionament fins al proper dijous. A partir d'aquesta data ambdós partits hauran de votar el pressupost definitiu per al proper any fiscal, que inclou una retallada de 37.800 milions de dòlars en despesa. El pacte in extremis ha evitat el col·lapse parcial del govern, que hauria suposat la suspensió de milers de llocs de treball i el tancament de serveis públics no essencials, com museus i parcs nacionals. Un acord "per dur a terme la major retallada pressupostària anual de la història", ha anunciat Obama després de les negociacions."Estic content d'anunciar que demà els monuments de Washington obriran, així com tot el govern federal estarà obert per als negocis", ha dit un somrient Obama en una compareixença a la Casa Blanca després de la reunió amb els congressistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De no haver arribat a un consens aquest divendres -data límit-, el govern nord-americà s'hauria paralitzat parcialment, tal com va passar el 1995 en l'època en què Bill Clinton era president. Una situació que no hauria beneficiat cap dels dos partits, ni el propi Obama, davant la campanya electoral per a les properes eleccions del 2012.

Després de dies de tenses negociacions i mutus retrets, els republicans han assegurat que s'ha arribat a un acord en la xifra del pressupost, que preveu retallades de 37.800 milions de dòlars. "Estic content que el senador Reid, jo i la Casa Blanca haguem arribat a un acord que retallarà la despesa pública i mantindrà actiu el govern", ha dit als periodistes el president de la Cambra de Representants, John Boehner, després de la reunió.

Durant aquesta setmana, els demòcrates han acusat els republicans de paralitzar els pressupostos per la seva negativa a destinar diners públics a finançar serveis com el dret a avortar o polítiques medioambientals. Per la seva banda, els republicans han assegurat que el que ells reclamaven eren més retallades en el pressupost de les previstes.

Amb tot, i un cop hi ha hagut un acord sobre la taula, el Congrés ha passat la llei de finançament a curt termini i ara falta només la signatura d'Obama per fer-la efectiva.

stats