ESTATS UNITS
Internacional 20/01/2012

Gingrich guanya empenta de cara a les primàries de Carolina del Sud

El candidat a la nominació republicana Newt Gingrich guanya força i les últimes enquestes el situen dos punts per sobre de Romney, el favorit fins ara

Ara
2 min
Mitt Romney, a l'esquerra, i Newt Gingrich al debat televisat de dijous. / JOHN MOORE / GETTY IMAGES

BarcelonaLes primàries decisives han arribat. Aquest dissabte els republicans de Carolina del Sud votaran entre els quatre candidats que queden a la cursa per la nominació del partit. Les darreres hores han posat més interessant la prèvia, ja que Newt Gingrich s'ha situat, divendres, un punt per sobre del clar favorit, Mitt Romney, en la mitjana d'enquestes que elabora Real Clear Politics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Divendres al vespre, l'expresident de la Cambra de Representants tenia un 32,4% d'intenció de vot, mentre que l'exgovernador de Massachusetts, el favorit fins llavors, baixava al 30,4%.

Gingrich ha guanyat terreny al llarg de la setmana, mentre la campanya adquiria un to més ferotge. Les revelacions sobre Romney s'han anat succeint: després de setmanes d'atacs per haver-se enriquit amb una empresa d'inversions de capital, aquests dies ha transcendit que pagava pocs impostos i que tenia una part de la seva fortuna al paradís fiscal de les illes Caiman. La retirada de l'exgovernador de Texas Rick Perry també ha contribuït a frenar el seu avantatge.

L'últim debat entre els quatre candidats –que inclouen també l'exsenador Rick Santorum i el congressista texà Ron Paul– va deixar clar que el to entre ells s'havia endurit. Ja a la primera pregunta, Gingrich va llançar un dard contra els mitjans de comunicació perquè se li va preguntar per les declaracions de la seva exdona, que el va acusar de proposar-li tenir un "matrimoni obert" per poder mantenir una relació paral·lela amb una amant.

Gingrich confia a guanyar aquestes primàries, cosa que li donaria ales per continuar viu a la cursa, com a mínim fins a la cita a finals de mes a Florida. Si guanya Romney, els experts vaticinen que, per als altres aspirants, serà virtualment impossible derrotar-lo.

stats