ESTATS UNITS
Internacional 26/04/2011

Com sobreviure tot un any amb talons de descompte?

El 'couponing' s'està convertint en un nou esport nacional als EUA. Vols en avioneta, massatges o classes de ioga són activitats que resulten molt més atractives quan només es paga la meitat del preu

Redacció
2 min
Els nord-americans viuen la febre dels cupons

BarcelonaLa decisió d'un nord-americà de sobreviure un any només amb cupons de descompte és la punta de l'iceberg d'un nou fenomen que s'estén amb força als EUA, el couponing, que ja ha saltat del carrer a la blogosfera i d'aquí a la televisió, on ja es pot veure un concurs basat en els talons de descompte, Extreme Couponing, que s'emet a TLC Channel i que serveix de plataforma als mags dels descomptes per explicar en públic els seus últims descobriments i trucs. Una passejada en avioneta, una sessió de massatges en un spa o classes de ioga serien activitats totalment prescindibles si no estiguessin disponibles a meitat de preu. I és que els nord-americans tenen una cosa molt clara: "Money doesn't grow on trees" (“els diners no creixen als arbres”).



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així funciona la lògica dels cupons, un autèntic fenomen als Estats Units que, encara que comença a estendre's a altres indrets, es viu amb més fervor i excentricitat en aquest país que en cap altre lloc. No en va és un nord-americà el primer home a sobreviure tot un any només a base de cupons. Josh Stevens, un comptable desocupat de Chicago, va proposar-se ara fa gairebé un any una aventura inversemblant: intentar mantenir-se durant 365 dies amb l'únic suport dels cupons i la generositat aliena. De moment, ho està aconseguint, i ja li queda molt poc per concloure la seva gesta, a la qual està contribuint Groupon, el portal amb què va contreure el compromís de dur a terme la proesa.

El funcionament

Groupon és el referent de les pàgines de descomptes de EUA. Com funcionen aquest tipus de llocs web? La mecànica és tan senzilla com introduir l'adreça de correu electrònic a la pàgina i esperar a rebre les promocions. Cada dia apareixen nous descomptes que caduquen en qüestió d'hores, de manera que cal afanyar-se i imprimir les ofertes que siguin d'interès. Amb aquest document queden obertes les portes a les gangues en els locals escollits, ja siguin restaurants, gimnasos o parcs d'atraccions. 



Els antecedents

D'altra banda, a la blogosfera nord-americana no deixen d'aparèixer pàgines dirigides a mares, pares i caps de família en què es poden consultar infinitat de consells i estratègies per ajustar el pressupost de la llar, sobretot en temps de crisi econòmica. Es tracta de pàgines web en què cada dia s'ofereixen des de suggeriments per omplir el rebost per la meitat de preu fins a avisos de gangues per comprar roba per a tota la família sense que la butxaca se'n ressenti.

stats