MÓN
Internacional 25/05/2011

Un nou tornado als EUA mata quatre persones i provoca diversos ferits

El fenomen ha colpejat l'àrea de la ciutat d'Oklahoma. Diumenge, el tornado més mortífer de l'últim mig segle va provocar almenys 124 morts i 750 ferits a Joplin, a l'estat de Missouri

Agències
2 min
Bombers treballant a la ciutat de Joplin, que diumenge va ser assolada pel pitjor tornado de l'últim mig segle / EFE

OklahomaUna nova sèrie de tornados ha colpejat aquesta matinada la regió central dels EUA. En aquesta ocasió ha estat l'àrea de la ciutat d'Oklahoma la més afectada. Allà han mort quatre persones i han quedat ferides prop d'una desena més, segons han informat les autoritats locals. El devastador fenomen meteorològic es produeix quan la ciutat de Joplin, al sud de Missouri, comença a recuperar-se del tornado que diumenge passat va assolar la localitat i hi va deixar 122 morts i 750 ferits, segons les últimes informacions.



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts a última hora, el Servei Nacional de Meteorologia dels EUA ha advertit que s'aproximaven tornados a la zona central del país i que es tractava “d'una situació extremament perillosa que podria ser mortal”. "S'està conformant una situació molt greu i és possible, si no probable, que passem al nivell d'alerta màxima en les pròximes hores a mesura que recollim més informació", havia anunciat abans Russel Schneider, director del Centre de Pronòstic de Tempestes a Norman, Oklahoma. Finalment, l'agència federal va activar l'alerta de tornados a Oklahoma, Kansas i el nord de Texas.



Joplin comença a despertar del malson


D'altra banda, la localitat de Joplin, a l'estat de Missouri, comença a despertar del malson que va provocar un devastador tornado que va destruir bona part de la ciutat. Les autoritats de la ciutat han elevat a 124 el nombre de persones mortes i 750 les ferides. El gerent municipal de Joplin, Mark Rohr, ha anunciat la nova xifra de morts mentre ha explicat que prossegueixen les tasques de rescat i recerca a la zona. Una empresa encarregada d'avaluar riscos, Eqecat, ha indicat que les pèrdues ocasionades per la catàstrofe podrien assolir els 3.000 milions de dòlars. 



El tornado va colpejar amb intensitat a habitatges i edificis del centre de la ciutat, de 50.000 habitants, entre ells un hospital que va quedar pràcticament en runes. Les autoritats federals han explicat que van quedar malmeses més de 8.000 estructures després del pas del tornado, que va deixar un rastre de prop de deu quilòmetres de longitud i gairebé un quilòmetre d'ample a la ciutat. 



El Servei Nacional de Meteorologia va classificar el tornado en la categoria EF-5, la més alta de l'escala, amb vents de més de 320 quilòmetres per hora. Segons el Laboratori de Tempestes Severes de l'Administració Atmosfèrica i Oceànica Nacional (NOAA), és el tornado més mortífer als EUA des de 1953.

stats