Estats Units
Internacional 07/06/2012

Un moll separat del Japó pel tsunami apareix a la platja a la costa oest dels EUA

Les autoritats debaten si desmuntar el moll de formigó, de 20 metres de llarg, a la mateixa platja o tornar-lo al mar. El Japó calcula que 1,5 milions de tones de runa suren encara a l'oceà

Reuters
1 min
Residents estudien el moll flotant gegan que ha arribat a Agate Beach aquesta setmana. / OREGON PARKS & RECREATION / AFP

PortlandUn gran moll separat de la costa japonesa durant el tsunami de l'any passat ha aparegut en una platja d'Oregon –a la costa oest dels Estats Units– aquesta setmana, 15 mesos després que l'aigua se l'emportés. "Aquest és el primer objecte arrossegat pel mar prou únic per confirmar que provenia, en efecte, del tsunami", ha dit Chris Havel, portaveu del departament de Parcs i Oci d'Oregon.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El consolat japonès va confirmar dimecres que el moll "és d'algun punt de la costa nord-est del Japó", ha afirmat Havel. Oregon està treballant amb altres estats de la costa oest i el govern federal, ONGs i altres per coordinar la neteja de la runa. El Japó ha estimat que fins a 1,5 milions de tones de runa podrien trobar-se encara flotant a l'oceà.

El moll, de 20 metres de llarg, està compost principalment per formigó i metall, amb una placa de metall petita amb l'escriptura japonesa. Va quedar encallat dimarts a la matinada a la pintoresca platja Agate, just al nord de Newport, Oregon, uns 177 km al sud-oest de Portland. Les autoritats estan considerant la millor manera de treure el moll de la platja, ha dit Havel, i estan considerant desmuntar-lo a la platja o tornar-lo al mar.

El moll ha donat resultats negatius en proves de radiació, cosa que preocupava les autoritats a causa de l'important alliberament radioactiu a la planta de Fukushima Daiichi el març del 2011, després del tsunami provocat per un terratrèmol de 9 graus a l'escala de Richter.

stats