Internacional 10/07/2012

Ajornat per quarta vegada el judici a Iúlia Timoixenko

L'estat de salut de la líder opositora ucraïnesa li ha impedit presentar-se davant del tribunal que la jutja per segona vegada. La fiscalia prepara una acusació per complicitat en un assassinat

Agències
2 min
Imatge de Timoixenko en un campament dels seus seguidors a Kiev. Reuters

KievEl judici a la lider opositora ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, s'ha ajornat per quarta vegada en quatre mesos. Els problemes de salut que pateix l'ex primera ministra l'impedeixen presentar-se davant del tribunal que l'acusa de malversació de fons i evasió d'impostos. La vista se celebrarà el pròxim 23 de juliol, quan s'haurà fet un examen mèdic a l'acusada, que pateix problemes d'esquena.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Timoixenko compleix actualment una condemna de set anys de presó per abús de poder en signar els anys 90 uns contractes de gas amb Rússia, que l'actual govern d'Ucraïna considera perjudicials pel país.

La fiscalia considera Timoixenko responsable de causar pèrdues de 3,75 milions de dòlars a l'estat durant la seva etapa al capdavant de la corporació Sistemes Energètics Units de Ucraïna (SEUU) ara fa 20 anys.

La fiscalia intentarà demostrar durant el judici que l'acusada “va planejar i organitzar un esquema financer delictiu” basat en la facturació fictícia a través d'un banc de Xipre i amb la participació de dues empreses de la seva propietat, segons l'acta acusatòria.

Aquest segon cas penal podria no ser l'últim al qual s'hagi d'enfrontar la líder opositora. La Fiscalia General d'Ucraïna va anunciar el juny que també prepara una acusació formal contra l'ex primera ministra per complicitat en un assassinat.

Pressions internacionals sobre Kiev

Des que Timoixenko va ser empresonada l'agost de l'any passat, Kiev suporta una gran pressió de tota la comunitat internacional, especialment de la Unió Europea, perquè alliberi a la principal opositora, que es declara innocent de tots els càrrecs que se li imputen. La UE denuncia que l'empresonament de Timoixenko té una motivació política i exigeix que pugui participar en les eleccions parlamentàries ucraïneses previstes per l'octubre d'aquest any.

Timoixenko considera que les diverses imputacions són una estratègia del seu rival polític i actual president, Víctor Ianukóvitx, per apartar-la de la vida política i impedir-li participar en els pròxims comicis parlamentàris i presidencials. L'ex primera ministra no és l'única perseguida per la justícia, diversos dels seus companys a l'oposició també han estat imputats per diversos càrrecs de corrupció.

stats