Internacional 27/01/2013

Berlusconi diu que Mussolini va fer "coses bones", malgrat la persecució als jueus

L'ex primer ministre italià diu en els actes de commemoració de l'Holocaust que el país no va tenir la mateixa responsabilitat que Alemanya

Efe
1 min
Silvio Berlusconi. REUTERS

RomaL'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi ha dit aquest diumenge que la pitjor decisió del dictador Benito Mussolini va ser l'aprovació de les lleis racials, per les quals es van perseguir principalment els jueus, però que també "va fer coses bones".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ho ha dit a la premsa italiana en arribar a la cerimònia de commemoració de la Jornada de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust a Milà, on ha defensat que Itàlia "no va tenir la mateixa responsabilitat d'Alemanya, ja que va haver-hi una connivència de la qual al principi no es va ser completament conscient".

Berlusconi ha confiat que fets com aquest no es repeteixin mai més. "Només pensant en els deportats es pot entendre la tragèdia i la desesperació que van viure", ha opinat.

L'exlíder italià ha afegit que "és difícil posar-se al lloc de qui va decidir llavors", i ha justificat que el govern de l'època, "per temor davant la potència alemanya, va preferir ser aliat de Hitler que oposar-s'hi".

L'encara primer ministre Mario Monti ha subratllat que "la segregació i l'antisemitisme són encara presents" després de visitar l'anomenada andana 21 de l'estació central de Milà, des d'on van sortir els trens que portaven als camps d'extermini els deportats milanesos.

El dictador italià Mussolini (1883-1945) va aprovar les lleis racials, una sèrie de mesures legislatives i administratives per les quals es van discriminar i perseguir els jueus, els gitanos i els homosexuals, i molts van acabar deportats als camps d'extermini nazi.

stats