ITÀLIA
Internacional 09/11/2011

Berlusconi renuncia a ser candidat a les eleccions de febrer

El primer ministre confirma que els comicis anticipats seran a principis de mes. La UE envia el seu equip de supervisors a Roma, que emetrà un informe sobre la situació financera del país

Ara
2 min
Berlusconi, en la votació on va perdre la majoria i que el va dur a dimitir / EFE

BarcelonaEl primer ministre italià, Silvio Berlusconi, declara que no es presentarà a les properes eleccions anticipades, l'endemà d'haver anunciat la seva dimissió un cop el Parlament aprovi les mesures d'austeritat que exigeix Brussel·les. "Dimitiré així que s'aprovi la llei, perquè crec que no hi ha cap majoria possible. Les eleccions se celebraran a pricipis de febrer i jo no seré candidat", ha anunciat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentrestant, un equip de la Unió Europea ha d'arribar aquest dimecres a Roma per supervisar el pressupost i les retallades que ha d'aplicar el país. El comissari d'Afers Econòmics de la UE, Olli Rehn, ha assegurat que a finals de novembre es farà públic un informe sobre la situació financera d'Itàlia, que considera "molt preocupant".

Berlusconi deixarà el càrrec un cop s'hagin aprovat totes les mesures anticrisi exigides per Brussel·les durant l'última trobada de caps d'Estat. Estan garantides en la llei d'estabilitat, que inclou els pressupostos pel 2012.

Una setmana més al poder

Està prevista la votació de les mesures per a mitjans de novembre. La votació servirà com una nova qüestió de confiança per al Cavaliere. Un cop aprovats els pressupostos del 2012, que inclouen les retallades, dimitirà, segons ha explicat el Quirinale.

"Després de l'adopció de les mesures, el president del Consell remetrà el seu mandat al cap de l'Estat, qui procedirà a les consultes", ha escrit en un comunicat el palau de la presidència d'Itàlia.

El Cavaliere confirma la seva decisió

En declaracions a un dels seus canals de televisió (Canale 5), Berlusconi ha confirmat la informació de presidència. "Després que s'aprovi la llei de pressupostos, que conté totes les mesures que ens ha demanat Europa i que l'Eurogrup va exigir per escrit, dimitiré, per permetre al cap de l'estat [el president] que obri el procés de negociacions", ha dit el Cavaliere.

El primer ministre italià també ha confirmat que la impossibilitat d'aconseguir una majoria àmplia en la votació d'aquesta tarda, l'ha deixat sense control de la cambra baixa, tot i tenir encara una majoria decent al Senat. "El Parlament, a data d'avui, està paralitzat", ha afegit.

stats