MÓN
Internacional 09/05/2011

Berlusconi torna als jutjats pel cas Mills

El judici contra el primer ministre italià per suposada corrupció es reprèn aquest dilluns a Milà. És la quarta compareixença de Berlusconi davant els jutges des de finals de març, la primera per aquest afer

Agències
2 min
Berlusconi torna aquest dilluns al Tribunal de Milà pr comparéixer pel cas Mills / EFE

MilàEl primer ministre italià, Silvio Berlusconi, torna aquest dilluns als jutjats de Milà, on compareix en el judici del cas Mills. Aquest és un dels nombrosos afers judicials pendents de Berlusconi i en aquest cas se l'implica per suposada corrupció ja que se l'acusa de pagar 600.000 dòlars a l'advocat britànic David Mills a canvi que aquest emetés un testimoni fals en dos judicis de finals dels anys noranta per permetre que el mandatari quedés absolt. Com pràcticament cada dilluns, l'únic dia de la setmana que Berlusconi pensa dedicar a resoldre els seus comptes pendents amb la justícia, el cap del govern italià s'ha presentat al Palau de Justícia de Milà. És la quarta vegada, des de finals de març, que el mandatari respon les preguntes dels magistrats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enmig d'importants mesures de seguretat, el mandatari ha arribat al Palau de Justícia de la capital llombarda cap a les 10 del matí a bord d'un cotxe oficial i no ha fet declaracions als nombrosos periodistes que l'esperaven al carrer. A l'exterior del Tribunal de Milà també l'esperaven alguns dels seus seguidors, encara que menys que en altres ocasions, i una desena de persones que es manifestaven en suport al paper dels magistrats, contra els quals Berlusconi ha carregat en multitud d'ocasions.

El cas Mills no havia pogut asseure Silvio Berlusconi a la banqueta fins ara. El primer ministre mai s'havia personat, refugiant-se en la seva immunitat com a cap de govern i després argumentant que els “compromisos institucionals” li ho impedien. Aleshores, els jutges el van declarar "en estat de rebel·lia", un estat que aquest dilluns li han revocat. Berlusconi sí que es va presentar, en canvi, davant els jutges els passats 28 de març i 2 de maig pel procés Mediatrade, que es troba en fase d'audiència preliminar i en el qual està acusat d'apropiació indeguda i frau fiscal. L'11 d'abril també va tornar als jutjats pel cas Mediaset, en què està imputat per frau fiscal. 



Acusa els jutges de ser un “càncer per a la democràcia”

La nova vista del judici Mills arriba després que el primer ministre hagi carregat aquest cap de setmana de nou contra els fiscals milanesos, de qui diumenge va dir que portaven a terme una autèntica "guerra civil" contra ell, i el dissabte que eren un "càncer per a la democràcia que calia extirpar". "L'esquerra diu 'Berlusconi deixa't processar', però jo sóc l'home més processat del món, és més, de l'univers", va dir aquest diumenge Berlusconi durant un acte del seu partit a Sardenya.

"I per diversió, aniré al Tribunal de Milà per a una cosa surrealista, per a un episodi del qual no sé res, amb una persona que mai he conegut, un tal Mills, un fet que es remuntaria 16 anys enrere", explica el primer ministre. En tot aquest temps, Berlusconi ha assegurat que no recorda haver conegut Mills perquè era un dels molts advocats que el grup Fininvest, de la seva propietat, tenia a l'estranger, i que els 600.000 dòlars corresponen al pagament en diner negre al lletrat per part d'un armador italià per eludir el fisc britànic. Però el cert és que Mills va ser condemnat en primera i segona instància per corrupció per haver mentit en dos judicis que van exculpar Berlusconi, tot i que el Suprem italià va decretar el 25 febrer 2010 la prescripció del delicte.

stats