Internacional 09/08/2012

L'expulsió mútua de diplomàtics fa escalar la tensió entre Bielorússia i Suècia per la crisi dels óssos de peluix

Minsk ha expulsat tot el cos diplomàtic suec després que, fa unes setmanes, un avió suec entrés a Bielorússia i hi llancés centenars de peluixos amb missatges democràtics. Estocolm ha replicat rebutjant dos diplomàtics bielorussos

Efe
2 min
Imatge proporcionada per l'agència sueca Studio Total de diversos óssos de peluix cauen sobre una zona residencial de Minsk el 3 d'agost. / EFE

Berlín / Moscou / Brussel·lesEl govern suec ha denunciat que Bielorússia està expulsant tot el seu cos diplomàtic de Minsk, després que el règim d'Aleksandr Lukaixenko forcés la sortida de l'ambaixador nòrdic la setmana passada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre suec d'Afers Estrangers, Carl Bildt, va assegurar aquest dimecres al seu compte oficial de Twitter que "Lukaixenko està ara expulsant tots els diplomàtics suecs de Bielorússia" i ho va relacionar amb la defensa sueca dels valors democràtics i els drets humans. "La seva por dels drets humans està assolint nous màxims", afegeix Bildt en referència a Lukaixenko, considerat l'últim dictador d'Europa.

Estocolm respon amb la mateixa moneda

L'expulsió de tot el personal de la delegació sueca a Minsk segueix la sortida forçosa per diferències polítiques de l'ambaixador suec a Bielorússia, anunciada per Estocolm divendres passat. Llavors Bildt va denunciar l'expulsió i va argumentar que va estar motivada per la defensa del diplomàtic dels drets humans.

En conseqüència, Suècia va replicar amb l'expulsió de dos diplomàtics bielorussos.

A més, Minsk també va anunciar aquest dimecres que retirava la seva ambaixada i tot el seu personal diplomàtic de Suècia.

La crisi diplomàtica segueix una polèmica acció de protesta de fa unes setmanes, quan una avioneta provinent de Suècia va bombardejar parts del territori bielorús amb centenars d'óssos de peluix amb missatges a favor de la democràcia i els drets humans. Els fets van acabar amb la destitució dels caps de defensa aèria i de vigilància fronterera.

Reunió d'urgència a la UE

Els ambaixadors de la Unió Europea (UE) celebraran aquest divendres una reunió extraordinària per estudiar possibles mesures de resposta a l'expulsió de diplomàtics suecs de Minsk, segons una font comunitària.

stats