REGNE UNIT
Internacional 25/05/2011

Cameron i Obama acorden presentar un paquet d'ajudes per al Pròxim Orient al G-8

El president nord-americà, Barack Obama, reconeix que els bombardejos contra Gaddafi estan causant un imacte "limitat" i que no hi ha un pla fixat per a la fi de la guerra a Líbia

Efe
2 min
David Cameron i Barack Obama / REUTERS

LondresLa guerra a Líbia avança a poc a poc i cal esperar un degoteig llarg de bombardejos per acabar amb el dictador libi Muammar al-Gaddafi. Ho ha reconegut el president dels Estats Units, Barack Obama, després de reunir-se amb el seu homòleg britànic, David Cameron, a 10 Downing Street amb motiu de la seva gira europea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cameron s'ha compromès a incrementar el suport a l'OTAN per a la intervenció a Líbia, mentre que Obama ha aclarit que no es pot crear pla fixat per finalitzar la guerra contra Gaddafi.

D'altra banda, el primer ministre britànic ha donat suport a la iniciativa d'Obama presentada la setmana passada d'un programa d'ajudes per promoure la consolidació de la democràcia al Pròxim Orient després de les revoltes.

El president dels Estats Units, Barack Obama, i el primer ministre britànic, David Cameron, s'han reunit aquest matí a 10 Downing Street amb l'objectiu d'abordar assumptes com la intervenció a Líbia, la guerra a l'Afganistan o el procés de pau al Pròxim Orient.

El viceprimer ministre, Nick Clegg, s'hi ha afegit després abans de participar en una barbacoa amb veterans organitzada per les seves respectives dones, Michelle Obama i Samantha Cameron, i oferir una roda de premsa.

Obama també té previst pronunciar un discurs al Parlament britànic sobre les relacions transatlàntiques, en què buscarà reafirmar als aliats europeus la importància d'estar units en uns moments en què el continent tem que els Estats Units vulguin volcar les seves prioritats a Àsia.

Líbia, l'Afganistan, el Pròxim Orient i seguretat internacional

Un dels temes més susceptibles i recents de cooperació comuna és la guerra contra el president libi, Muammar al-Gaddafi, que Estats Units va liderar en un primer moment però de la qual després va desmarcar-se, cedint el control a França i el Regne Unit, que fa només dos dies van decidir atacar amb helicòpters punts calents al país.

Els dos mandataris també han abordat la guerra a l'Afganistan, en què els Estats Units es prepara per començar al juliol el procés de retirada gradual dels prop de 100.000 soldats que hi té desplegats. El Regne Unit en manté prop de 10.000.

Obama ha aconseguit el suport de Cameron en els seus plans per proporcionar suport als països que emprenguin processos de transició democràtica al Pròxim Orient i per donar un nou impuls a les negociacions de pau entre israelians i palestins.

stats