MÓN
Internacional 11/08/2011

Cameron estudia prohibir l'ús de les xarxes socials als joves que "planifiquen violència"

El primer ministre britànic assegura que treballa amb la policia i la indústria de les comunicacions per deixar fora de Twitter, Facebook i BlackBerry Messenger els responsables dels disturbis

Acn
2 min
El Regne Unit es plantja prohibir l'accés a determinades plataformes de missatgeria / REUTERS

LondresEl primer ministre britànic, David Cameron, treballa amb la policia, els serveis d'intel·ligència i la indústria de les comunicacions per prohibir l'accés a les xarxes socials als joves que les utilitzen per “planificar actes de violència, desordres públics o crims”. Així ho ha assegurat Cameron durant la seva intervenció, aquest dijous, al Parlament britànic, on ha donat explicacions sobre els problemes a Anglaterra els últims dies. "Tothom que ha vist aquestes accions horribles està sorprès per com es van organitzar a través de les xarxes socials", ha dit Cameron. "La lliure circulació de informació es pot utilitzar per fer bé, però també per fer mal", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Quan la gent fa servir les xarxes socials per a la violència, l'hem d'aturar", ha defensat Cameron. El primer ministre britànic ha demanat a Twitter i Facebook que retirin totes les imatges i vídeos que tinguin on es mostrin actes de vandalisme a Anglaterra. "Han de pensar en la responsabilitat i a retirar aquestes imatges", ha dit Cameron en resposta a un diputat britànic. La policia britànica ja ha fet un nombre important d'arrestos a través d'informació aconseguida a través de les xarxes socials, incloent-hi Facebook i, especialment, BlackBerry Messenger, el dispositiu privat de xat telefònic que molts dels responsables dels disturbis van fer servir per comunicar-se. De fet, BlackBerry ja ha anunciat que col·laborarà amb Scotland Yard en les investigacions.



Oposició a la mesura

Les intencions de Cameron de fer "tot el que calgui" per aturar les revoltes i detenir-ne els responsables es poden trobar aviat amb grups per a la defensa de la llibertat d'expressió. Especialment complicada és la petició de retirar l'accés a les xarxes socials en un país com el Regne Unit, on es defensa molt la llibertat d'expressió. D'altra banda, Cameron també ha remarcat que no tindrà cap mena de remordiment "sobre els drets humans" per publicar les imatges dels sospitosos dels aldarulls perquè la gent els pugui identificar. A més, Cameron ha demanat a les televisions estatals que cedeixin a la policia totes les imatges dels disturbis que no hagin difós, per poder detenir possibles responsables. Tot i això, també hi ha una forta oposició de la BBC, que ja ha alertat que fer-ho suposaria una ruptura de la independència dels mitjans.

stats