MÓN
Internacional 10/08/2011

Cameron reuneix el gabinet de crisi per avaluar la violència urbana i analitzar l'actuació de la policia

Un 57% dels britànics creu que el primer ministre ha gestionat malament la crisi provocada pels disturbis. Cameron s'enfrontarà demà al debat parlamentari sobre els aldarulls

Redacció
2 min
David Cameron, reunit amb la policia de Londres, aquest dimarts / EFE

LondresEl primer ministre britànic, David Cameron, presidirà avui una altra reunió del seu gabinet de crisi per avaluar la violència urbana i l'actuació de la policia durant els disturbis que han tingut lloc al Regne Unit les últimes quatre nits. El Parlament celebrarà aquest dijous una sessió extraordinària per analitzar els aldarulls que van començar dissabte a Londres i que s'han escampat per gran part del país. Cameron ja va reunir-se dilluns a la nit amb l'alcalde de Londres, Boris Johnson, després que tots dos haguessin d'interrompre les vacances per fer front a l'onada de violència urbana. Tot i això, una enquesta de YouGov mostra que un 57% dels ciutadans desaproven la gestió de la crisi que ha fet el premier.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Augmenta la pressió sobre el primer ministre perquè imposi l'ordre als carrers. Els ciutadans suspenen la classe política mentre aproven l'actuació de la policia. El malestar dels ciutadans davant l'onada de violència incontrolada es va posar de manifest dimarts quan l'alcalde Johnson i el viceprimer ministre, Nick Clegg, van ser escridassats mentre visitaven algunes de les zones afectades pels aldarulls a la capital britànica.

L'enquesta de YouGov

Els britànics suspenen Cameron i l'alcalde Johnson, de qui un 54% creu que ha actuat malament. En canvi, un 52% dels veïns aproven el rol de la policia durant els disturbis, un percentatge que puja fins el 56% entre els enquestats residents a Londres. Un 77% dels britànics està a favor de desplegar l'exèrcit per ajudar la policia. 



Tàctiques més dures

L'enquesta, celebrada entre el 8 i el 9 d'agost, durant els pitjors disturbis a Londres, indica que els britànics estan generalment a favor de l'ús de tàctiques més dures per part de la policia per frenar el pillatge. Un 90% creu que la policia antidisturbis hauria d'usar canons d'aigua, un 78% està a favor de l'ús de gasos lacrimògens i un 82% aposta per imposar tocs de queda puntuals en situacions extremes. Pel que fa a les pistoles amb bales de goma, un 65% s'hi mostra a favor, un percentatge que baixa fins al 58% a Londres i fins al 52% a Escòcia. 



Les causes dels disturbis



Sobre les causes dels disturbis, un 42% creu que la principal ha estat "l'activitat criminal" de grups de joves. Un 26% aposta com a factor principal per la "cultura de bandes" mentre que un 8% culpa les retallades socials, un 5% l'atur i un 5% les tensions racials. Un 26% es mostra indecís sobre quan acabaran els disturbis, tot i que la majoria, un 23% creu que s'allargaran fins el proper cap de setmana.

stats