Noruega
Internacional 10/12/2010

Entregat el premi Nobel de la pau a la cadira buida de Liu Xiaobo

Ja s'ha entregat el premi Nobel de la pau a Liu Xiaobo; el diploma s'ha deixat a sobre d'una cadira buida, ja que Liu no ha pogut assistir a la cerimònia. La cerimònia s'ha convertit en una trobada de l'oposició xinesa a l'exili perquè el govern de Pequín no ha deixat sortir a ningú proper a Liu del país

Laia Gordi
3 min
Entrega del Nobel de la pau a una cadira buida, la que corresponia a Liu Xiaobo. Foto: REUTERS

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; }

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

14.10

14.00 L'actriu Liv Ullman està llegint la carta discurs de Liu Xiaobo que explica que l'estan jutjant pel mateix que el van condemnar ja quan era jove, perquè defensava el moviment de Tiananmen. Liu explica que no guarda rancor als que l'han perseguit i tancat a la presó, i que espera que la seva experiència personal serveixi per alimentar les reformes i els moviments socials a d'altres països que viuen sota dictadures. Diu que la feblesa de la mentalitat de l'enemic, que no pot acceptar la universalitat dels Drets Humans, acceptats i signats per la Xina i presents a la Constitució xinesa, assenyala que els Drets Humans ja formen part de la realitat política xinesa, i assenyala un progrés, i que "les causes contra mi són anticonstitucionals".

13.38 En aquest moment Jagland està defensant que el premi és per a tots aquells que lluiten per la llibertat, independentment d'aquells governants que només pensen en els interessos econòmics. "Felicitem Liu Xiaobo, com a guanyador del premi Nobel de la pau", hi ha un gran aplaudiment. És el moment en què el Nobel és formalment entregat. El diploma del Nobel ha estat deixat simbòlicament a sobre de la cadira buida.

13.30 En aquest moment Jagland està defensant la democràcia i els sistemes de drets civils, explicant com els EUA i els països europeus també van haver de créixer i assegurar els drets humans "com haurà de fer la Xina". El portaveu dels Nobel està dient que la societat de la informació també porta a una llibertat d'expressió, i que vivim en un nou món on el nacionalisme s'està convertint en internacionalisme i els estats tenen uns poders limitats per la Declaració Universal dels Drets Humans que la Xina ha signat i ratificat, com a membre de les Nacions Unides, i que contempla en la seva Constitució.

Jagland diu que Liu Xiaobo només ha exercit els seus propis drets, no ha fet res il·legal, i ha de ser alliberat. Hi ha un gran aplaudiment.

13.15 En aquest moment, el portaveu del premi Nobel, Thorbjoern Jagland, està recordant la vida de Liu Xiaobo i que en totes les altres ocasions en què un Nobel ha estat atorgat a una persona perseguida sempre una persona propera a ella havia pogut anar a buscar el premi.

L'entrega i el seu context

A la cerimònia s'ha deixat una cadira buida amb la fotografia del guardonat a sobre del podi i no s'entregarà el premi, ja que no hi ha pogut assistir ni Liu ni cap familiar. A la cerimònia es llegiran diversos discursos, segurament un text de Liu, i hi haurà també música. Hi destaca un cor infantil, demanda especial del guardonat. Es tracta de la primera vegada que un premiat empresonat no serà representat formalment des que l'Alemanya nazi va impedir al pacifista Carl von Ossietzky assistir a la cerimònia, l'any 1935.

El govern xinès ha pressionat diversos països perquè boicotegin la cerimònia d'entrega del Nobel. Al final, disset han anunciat que no hi assistiran. Es tracta de la Xina, el Vietnam, el Kazakhstan, Rússia, Veneçuela, Cuba, Tunísia, el Marroc, el Sudan, l'Aràbia Saudita i el Pakistan. Sèrbia ha enviat un representant a l'últim moment.

Qui és Liu Xiaobo?

Liu Xiaobo és un crític literari i professor universitari. Un intel·lectual que ja havia estat empresonat de jove per participar al moviment estudiantil de Tiananmen del 1989. Però va ser el 2008, arran de la publicació del manifest polític Carta 08 quan va ser detingut i condemnat de forma exemplar a 11 anys de presó. La Carta 08 va ser considerada una gran ofensa al Partit Comunista. El text, firmat per 303 persones, demanava la implantació pacífica d’un sistema democràtic i llibertats civils bàsiques.

stats