Internacional 06/06/2011

La Comissió Europea s'arremanga contra la corrupció

Cecilia Mälmstrom
3 min
La Comissió Europea s'arremanga contra la corrupció

Europa no ha estat mai tan transparent com ho és ara, i ho és, en gran part, gràcies als canvis democràtics que en les últimes dècades s'han produït en molts dels seus països. Tot i així, segons Transparency International, quatre de cada cinc ciutadans de la Unió Europea creuen que la corrupció és un problema greu al seu país i un de cada vint va pagar suborns l'any passat. És evident, doncs, que encara ens queda molta feina per fer en la lluita contra la corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Més enllà de la transparència, la responsabilitat i l'honestedat, elements bàsics, ens cal voluntat política i un compromís sòlid dels dirigents i responsables en tots els nivells de l'administració. Existeixen alguns mecanismes internacionals (no estrictament europeus) que supervisen la lluita contra la corrupció, però la seva acció no es traduirà en un canvi real sense determinació política.

Per això, la Comissió Europea decidirà dilluns vinent establir un mecanisme de supervisió i avaluació específic de la UE, l' Informe anticorrupció de la UE , que oferirà un panorama clar de com avança la lluita contra la corrupció als 27 estats membres. La Comissió s'encarregarà de redactar-lo basant-se en informes d'experts i altres fonts, i es publicarà cada dos anys a partir del 2013.

Més que centrar-se en reformes administratives i jurídiques, l'informe avaluarà la manera com els estats membres apliquen les normes contra la corrupció, com poden aprendre els uns dels altres i com es posen en pràctica les recomanacions dels organismes internacionals. Davant la impossibilitat de fer un escrutini detallat, l'informe es focalitzarà en alguns temes fonamentals, com ara la corrupció en la contractació pública o la protecció dels denunciants, i posarà especial atenció en les noves tendències de la corrupció en l'àmbit de la UE. Amb tot plegat, es faran recomanacions concretes als estats membres.

Espero que això doni una nova empenta arreu de la UE i esperoni la voluntat política de lluitar contra aquest delicte, que cada any costa uns 120.000 milions d'euros, equivalents a l'1% del PIB de la UE, als contribuents europeus.

Aquesta iniciativa no ha de causar sorpresa. Quan recentment Transparency International va classificar els països més corruptes del món, quasi un terç dels estats membres de la UE només aconseguien un cinc sobre deu. Si s'avalués la UE com un sol bloc, ocuparia la posició número 30, just per sobre de Botswana i Puerto Rico. Alguns estats membres de la UE han obtingut més bons resultats que altres, però al nostre continent no hi ha cap país exempt de corrupció i la lluita contra aquesta xacra segueix sent un repte important per a tots.

Més enllà de les consideracions morals, la corrupció és un problema gros de delinqüència organitzada, ja que sol anar lligada a altres delictes com el contraban de tabac, les drogues, la prostitució, els robatoris de cotxes o l'extorsió. Diversos estudis assenyalen que la seva existència influeix negativament en la inversió i la productivitat del capital i afecta el creixement econòmic i el benestar públic. A més, deteriora la confiança dels ciutadans europeus en les institucions polítiques i afebleix la democràcia.

Si volem que la lluita contra la corrupció doni resultats, l'hem d'integrar en totes les polítiques. La Comissió Europea es compromet a tenir més en compte la corrupció en totes les seves polítiques.

En els pròxims anys, hem de veure millores en cooperació judicial i policial, unes normes actualitzades sobre el decomís dels productes del delicte, una legislació revisada sobre la contractació pública, millors estadístiques de la delinqüència, més atenció a la corrupció als països que volen entrar a la UE i als del nostre veïnatge i més fermesa amb els països beneficiaris de la cooperació europea.

Així mateix, hem d'estar segurs que el finançament de la UE es distribueix correctament.

Encara ens queda feina per fer dins les institucions comunitàries. En aquest sentit, la Comissió Europea publicarà aviat una estratègia per lluitar més eficaçment contra el frau amb els fons comuns de la Unió Europea.

La iniciativa que aprovarà la Comissió ha de significar el començament d'un canvi molt necessari a Europa.

stats