Internacional 09/12/2011

Croàcia, membre de la UE a partir del 2013

La primera ministra del país ja ha signat el Tractat d'Adhesió i Croàcia es convertirà en el 28è estat membre

Agències
2 min
La primera ministra croata, Jadranka Kosor. REUTERS

Brussel·lesLa primera ministra de Croàcia, Jadranka Kosor, ha informat aquest divendres que el país serà membre de la Unió Europea (UE) a partir de l'11 de juliol de 2013, i es convertirà d'aquesta manera en el 28è estat. La UE i Croàcia han confirmat que ja han signat el Tractat d'Adhesió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Kosor ha dit, en el seu discurs durant la cerimònia cel·lebrada a Brussel·les, que "avui Croàcia torna al grup de les nacions europees, una família de la qual sempre n'ha format part".

Així, el govern de Zagreb organitzarà un referèndum els primers mesos del 2011 perquè la ciutadania croata doni la seva aprovació a l'ingrés del país a la UE.

Al seu torn, la resta dels estats membres procediran a la ratificació per la via que marca la legislació de cada país.

Alenada d'aire fresc

Cròacia viu actualment en un dels moments més delicats de la història de la comunitat, assetjada per una crisi de deute que en pot condicionar de manera dràstica el futur.

Després de la cimera d'aquest dijous a Brussel·les, que continua aquest divendres, en què s'intenta apuntalar l'euro, el tractat d'adhesió de Croàcia a la UE és una alenada d'aire fresc.

En aquesta línia, el president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, i el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, s'han encarregat de destacar.

Barroso ha assegurat que "la signatura d'avui del Tractat d'Adhesió és un moment excepcional per a la UE i per a Croàcia. Avui, tots ens assabentem de la feina dura que ha fet Croàcia i del coronament amb èxit d'aquesta tasca".

De la seva banda, Van Rompuy ha destacat que les successives unions de països han convertit la UE en un conglomerat de "més de 500 milions de ciutadans", i que "Europa avui és, de llarg, el continent més pròsper, social, segur i lliure al món".

Segons el president del Consell Europeu, "l'exemple dels Balcans de l'oest mostra com la perspectiva europea ha proveït més estabilitat, seguretat i prosperitat en una regió devastada per la guerra fa menys de quinze anys".

stats